"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Led looplampen

Een energiezuinige led looplamp komt van pas als er geklust wordt op een plaats waar geen licht is, of het wel aanwezige niet specifiek genoeg is voor het doel waarvoor het nodig is. Hij is handzaam en laat zich specifiek richten op het onderdeel waarvoor goed zicht benodigd is. Kenmerk is dat er een sterke smalle bundel wordt uitgestraald, waardoor de bundel vrijwel volledig op de plek terecht komt waar gewerkt wordt. Op die manier kunt u veilig werken, doordat de ogen minder vermoeid raken. Omdat de led looplamp daar wordt ingezet waar gewerkt wordt, zijn robuustheid en waterbestendigheid eveneens belangrijke eigenschappen. Lees meer
Alle producten in deze categorie zijn momenteel helaas uitverkocht.

Led looplamp: veel licht en toch energiezuinig

Voor gebundeld (gefocusseerd) licht is het nodig dat er weinig spreiding is. Dat wordt gerealiseerd door veel Light Emitting Diodes te gebruiken. Deze hebben namelijk de eigenschap niet te verstrooien zoals het gewone gloeitype. Daarnaast laat zich dit effect nog eens versterken door de binnenkant van de led looplamp te voorzien van reflecterend materiaal. Dit wordt bij de looplampen gedaan met led chips. Veelal zijn dit de sta/draag-modellen. Het voordeel van deze verlichtingsvorm is dat het uiterst efficiënt is en daardoor een enorme lichtopbrengst heeft waarbij geen noemenswaardig verlies plaatsvindt in de vorm van warmte. Ook de ledchips geven ondanks hun kracht nauwelijks warmt af. Doordat er nauwelijks fotonisch verlies geleden wordt, wordt er ook minder energie verspild. De geleverde energie komt volledig ten goede aan het licht. Daardoor is er hier minder energie nodig om toch dezelfde hoeveelheid licht te geven als (of zelfs nog meer dan!) een conventionele uitvoering met gloeidraad. Het verbruik van de led looplampen in ons assortiment varieert van pakweg 2,4 W tot 20 W.

Lichtsterkte en kleurtemperatuur

De kracht van dit product hier is de lichtsterkte. De gemaakte denkfout is dat men denkt dat het wattage dat bepaalt. Dit komt nog uit het gloeilampentijdperk waarin dat nog in watts werd uitgedrukt (dat als dubbele maat gold, naast het vermogen). Eigenlijk was het toen al een foutieve weergave, maar die is wel ingeburgerd. Tegenwoordig wordt terecht gewerkt met lumen (lm). Een led looplamp van 20W is vergelijkbaar met een opbrengst van 1600 lm. Een uitvoering van 2,4 W met een sterkte van 400 lumen. Ondanks dat leds uiterst efficiënt zijn, betekent dat nog niet dat wanneer het vermogen omhoog gaat, dat men dan gunstiger uitkomt. Want uit voorgaande vergelijking blijkt duidelijk dat bij een vergroting van het vermogen met een factor 8, het aantal lumen slechts met een factor 4 toeneemt. Desondanks zijn ze ‘het’ alternatief voor andere soorten lampen, geen enkele komt ook maar in de buurt van deze prestaties voor wat betreft de efficiëntie (het verbruik) en de lichtopbrengst. Het gaat hier niet altijd om onvervangbare ingebouwde panelen, maar ook schroefbare uitvoeringen. Hiervoor wordt de grote fitting (E27) gebruikt. De kleurtemperatuur (waarneming: warm/sfeervol of koud/zakelijk) wordt in K(elvin) uitgedrukt en is bij led looplampen normaliter rond de 6500K : ‘koud’, fel wit.

Vocht- en stofbestendigheid

Daar waar gewerkt wordt is het niet zelden vochtig en stoffig. Daarom zijn de meeste led looplampen stof- en waterbestendig uitgevoerd. Dat kan echter in verschillende mate. Daarom is er een internationale IP-codering. Deze ingress protection codering bestaat uit twee getallen, waarbij het eerste getal de stofbestendigheid (vaste materie) en het tweede de waterbestendigheid (vloeistof) aangeeft. Hoe hoger het getal hoe weerbaarder. Het belangrijkste is de waterbestendigheid. Hiervoor gelden de volgende gangbare categorieën: IPx3: spatwaterdicht, IPx4: plensdicht, IPx5: sproeidicht, IPx6: waterbestendig en IPx7: dompeldicht. Alleen de laatste hier vermelde categorie is geschikt om onder water te gebruiken. De overige categorieën zijn meer bedoeld voor in vochtige ruimten of outdoor als het regent. Daarbij is de behuizing veelal van transparant kunststof gecombineerd met rubber en is het geheel gegoten zodat vochtindringing wordt vermeden. Het spreekt vanzelf dat de stekkers dan geaard zijn, dus deze led looplampen ook alleen in geaarde stopcontacten gebruiken, anders is er geen beveiliging bij kortsluiting!

Praktische overwegingen

Een led looplamp moet niet alleen krachtig zijn, maar zeker ook praktisch in gebruik. Zo zijn er modellen die voorzien zijn van een haak waardoor ze makkelijk op te hangen zijn, denk aan de onderzijde van een motorkap, en u de handen vrij heeft. Anderen zijn zo uitgevoerd dat ze eenvoudig gedragen kunnen worden en op de tafel of grond gezet kunnen worden. Wilt u een vlak verlichten, dan zijn de sta-uitvoeringen aan te bevelen. Voor kleine werkzaamheden de staaftypes. De led looplamp met kooi is meer om algemeen licht te hebben en valt qua bundeling uit de boot bij de rest. Want hier is juist wel spreiding. Naast de haak zijn ze meestal ook voorzien van een magneet, om ze tegen metaal aan te kunnen ‘plakken’. Tevens handig om een gevallen schroefje mee ‘op te zuigen’ of terug te vinden als u die niet meteen ziet liggen. Bij de staafuitvoeringen is nog de keuze uit netvoeding of gecombineerde net/auto-voeding door de aanwezigheid van een accu.

Uw led looplamp online kopen

Een led looplamp koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over het product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.