Overige Producten 
Kabels 
Account  

Kooldraadlamp

Lumen, een maat voor de hoeveelheid zichtbaar licht bij een kooldraadlamp

Als u tegenwoordig een lamp koopt zult u altijd zien dat het aantal lumen vermeld staat. Lumen is de eenheid voor lichtstroom en is een maat voor de hoeveelheid zichtbaar licht die de lichtbron uitstraalt. Door het verbod op gloeilampen en het veel lagere vermogen van led verlichting is het aantal watt geen betrouwbare maatgever meer voor de te verwachten lichtsterkte. U kunt nu lampen met eenzelfde vermogen en verschillende vorm, helder/mat of lichttemperatuur eenvoudig met elkaar vergelijken. U hoeft alleen de waardes van het aantal lumen naast elkaar te leggen om te weten welke van de lampen het meeste licht zal geven. Verwissel deze eenheid niet met de eenheid voor de lichttemperatuur: de kelvin. Deze geeft namelijk aan hoe “warm” of “koud” het witte licht is.

Dimbaar en niet-dimbaar

U heeft de keuze tussen een kooldraadlamp dimbaar of niet-dimbaar. Zoals de naam al aangeeft is het niet mogelijk de niet-dimbare modellen te dimmen. Probeer dit daarom ook niet, want de lichtbron kan onherstelbaar beschadigd worden. De dimbare exemplaren zijn uiteraard dimbaar, waarbij het type dimmer dat met de lamp functioneert door de lampenfabrikant moet worden aangegeven. De grote merken hebben zelfs lijsten met namen en typen dimmers die met de betreffende lichtbron gecombineerd kunnen worden. Staat een dimmer niet op de lijst of heeft de lampfabrikant geen lijst gemaakt, dan bestaat er altijd een kans dat de ene dimmer wel samen met de lamp functioneert, terwijl dat met een andere dimmer met dezelfde specificaties niet het geval is. De kooldraadlamp led, oftewel filamentlamp, kan dus soms problemen opleveren bij het dimmen.

Maten, modellen en techniek

Wat betreft fittingmaten komen de kooldraadlamp E27 en kooldraadlamp E14 overeen met de aloude gloeilamp. Hierdoor kunt u dus het bestaande lichtarmatuur blijven gebruiken. Ook qua vormgeving is de moderne lichtgevende diode variant niet van de originele gloeidraadversies te onderscheiden. Het bolletje, of grote bol, het kaarsje, het buisje, de spot, al deze vormen zijn dan ook te verkrijgen. Tevens heeft u de keuze tussen een helder of mat glas. Als laatste geven we u een blik in de techniek. In tegenstelling tot wat het lijkt heeft de led versie geen gloeidraad. Om toch het effect te krijgen zijn op de “gloeidraden” een groot aantal minuscule lichtgevende diodes aangebracht, zodat het voor het oog lijkt alsof het één doorlopende gloeiende draad is. Een fluorescerende laag over de ledjes zorgt voor de karakteristieke gloeikleur. Dus Hightech met een ouderwets uiterlijk.

Klantenservice & Informatie