Kabels 
Overige Producten 
Account  

CI Module

Wat is digitale tv?

Televisie kijken is al lang niet meer de beperkte ervaring van vroeger, waarbij u kon kiezen uit een beperkt aanbod. Sinds de intrede van digitale televisie zijn er veel mogelijkheden bijgekomen. De NPO zenders zijn via een FTA ontvanger zonder kabel te ontvangen. Wilt u ook de commerciële zenders ontvangen via digitenne, dan kan dat alleen via een Digitenne huurontvanger van KPN. Helaas is dit niet meer mogelijk via de in veel televisies ingebouwde digitale ontvanger. Heeft u een kabelaansluiting van Ziggo, Caiway of en andere maatschappij, dan is er veel meer mogelijk. Naast de publieke omroepen worden er veel commerciële kanalen via de kabel doorgegeven. Deze commerciële zenders zijn voor hun inkomsten afhankelijk van adverteerders en betalende kijkers. Wilt u commerciële kanalen bekijken. dan moet u hiervoor apart betalen. Om deze reden zijn de signalen van deze kanalen digitaal gecodeerd. Om deze betaalde kanalen te kunnen bekijken moet u bij uw kabelmaatschappij een abonnement afsluiten. De kabelmaatschappij stuurt u een smartcard, waarmee de gecodeerde signalen gedecodeerd kunnen worden zodat u na betaling van uw abonnement deze kanalen kunt bekijken.

Wat is een CI module?

Voor het ontvangen en decoderen van versleutelde digitale televisiekanalen is een digitale ontvanger en decoder nodig. Deze digitale ontvanger en decoder zitten in een apart kastje dat u van uw kabelmaatschappij kunt huren of kopen. U steekt de smartcard die bij uw abonnement hoort in dit kastje en kunt genieten van alle zenders die bij uw abonnement horen. Om de wirwar van extra kastjes in te perken, bouwen fabrikanten de digitale ontvanger in de tv in. Een moderne televisie heeft een digitale ontvanger die geschikt is voor kabelkanalen (DVB-C) Digitenne (DVB-T/T2) en bij een aantal - meestal duurdere toestellen - voor satelliet tv (DVB-S2). Bij een aparte digitale ontvanger steekt u deze kaart in de sleuf van deze ontvanger. Gebruikt u de in de tv ingebouwde ontvanger dan heeft u een decoder nodig die u in uw tv kunt steken. Voor dit doel hebben tv fabrikanten gekozen voor de universele CI (Common Interface). De module die in deze aansluiting past, bevat de elektronica die het gecodeerde signaal kan decoderen. De smartcard die de digitale sleutel bevat die bij uw abonnent hoort, past in op zijn beurt weer in een CI module.

Voordelen van gebruik CI module

Het gebruik van een CI module en slot heeft een aantal voordelen boven het gebruik van een aparte decoder. Het eerste en grootste voordeel is het comfort. Gebruikt u een aparte decoder, dan krijgt u bij deze decoder een aparte afstandsbediening voor het kiezen van de kanalen. U moet dus twee afstandsbedieningen bedienen, die van de tv en die van de decoder. Bij het gebruik van een CI module in uw tv kunt u alles via de afstandsbediening van uw tv regelen. Wel zo gemakkelijk. Een bijkomend voordeel is een iets lager energieverbruik, dat is mooi meegenomen. Daarnaast vermijdt u met het gebruik van de ingebouwde module de kabelspaghetti waarmee het aansluiten van extra kastjes vaak gepaard gaat. Hierdoor hebben veel mensen de voorkeur voor het gebrek van een CI module in plaats van het gebruik van de aparte digitale ontvanger-decoder. Bij het gebruik van een CI module is het wel belangrijk dat deze compatibel is met de door de kabelmaatschappij gebruikte codering. Bij de modules die wij verkopen staat vermeld voor welke kabelmaatschappijen de module geschikt is.

CI+ module

Voor het gebruik van alle extra mogelijkheden zoals opnemen en alle andere interactieve mogelijkheden die uw kabelmaatschappij biedt, is het belangrijk dat uw tv deze ondersteunt. Op de website van uw kabelmaatschappij vindt u informatie welke tv’s welke mogelijkheden ondersteunen. Het is ook belangrijk dat de software van uw tv up to date is. Om dit te controleren en waar nodig bij te werken, moet uw tv met uw interne modem gekoppeld zijn. Dit kan met een netwerkkabel en bij tv’s die draadloze verbinding ondersteunen via Wifi. Houd er rekening mee dat u in veel gevallen CI+ nodig heeft. Een van de belangrijke features die deze plusversie ondersteunt, is copy protection. Programma’s die hiervan gebruikmaken kunnen door de uitzender zo gemarkeerd worden dat ze wel bekeken maar niet opgenomen kunnen worden. Met een standaard CI model zijn deze programma’s niet te bekijken. De CI+ standaard wordt regelmatig vernieuwd met kleine en grote verbeteringen. Let bij de aanschaf van een CI+ goed op de versie en vergelijk deze met de finale versie die opgegeven wordt door uw kabelmaatschappij.