Overige Producten 
Kabels 
Account  

Satelliet ontvanger

Een satellietontvanger: veel techniek voor weinig geld

In een satellietontvanger is aardig wat techniek verwerkt. Er bestaan twee standaarden waarmee satellietontvangers werken: SDTV en HDTV, ook wel afgekort tot SD en HD. SD staat voor standard definition en HD voor high definition. SD kan werken met de standaarden DVB, ATSC en ISDB. DVB staat voor digital video broadcasting en ook dat systeem kent weer meerdere versies. Zo werd de DVB-S standaard in 1993 ontwikkeld en de veel complexere SVB-T standaard 4 jaar later. DVB-S werkt met satelliet en DVB-T werkt via zendmasten op aarde. Inmiddels zijn in de EU de meeste analoge kanalen vervangen door DVB-T en HDTV uitzendingen. Wanneer u een kanaal in goede HD kwaliteit wilt kijken, kunt u het beste een satellietontvanger HD kopen.

Kanalen en aansluitingen

Elke productpagina van een satellietontvanger geeft aan hoeveel kanalen het apparaat kan ontvangen en over welke aansluitingen hij beschikt. Een aantal van 1000 kanalen is geen uitzondering. Voor wat betreft aansluitingen moet u even erop letten of het een ingang dan wel een uitgang betreft. USB, scart, HDMI en IEC komen voor als in- dan wel als output en zijn veelgebruikte connecties. Let in dat verband ook even op de ondersteunde videoresolutie en beeldverhouding. Verder kan een satellietontvanger beschikken over talenkeuze, on screen display (OSD), een elektronische programmagids (EPG), de mogelijkheid tot het ontvangen en lezen van TeleTekst pagina’s en, ten slotte, vrijwel steeds een switch voor ouderlijk toezicht.

Accessoires: verdeelelement

Soms heeft u net nog wat extra accessoires nodig bij het aansluiten van een settopbox. Bijvoorbeeld een coax splitter met F connector aansluitingen zodat u de CAI signalen kunt verdelen. Andere benamingen die u hiervoor tegen kunt komen zijn satelliet verdeelelement, TV verdeelelement en satelliet multi tap. Een ander hulpstukje dat u wel eens nodig heeft, is een voeding voor een actieve antenne. Elders in ons assortiment vindt u overigens al dit soort antennes zoals een DVB-T antenne, maar ook passieve en actieve binnenantennes. Uiteraard bestelt u alle benodigde (coax) kabels in ons assortiment in één koop online eenvoudig mee.

Ontvanger en module

Het is niet altijd per se nodig om een aparte satellietontvanger aan te schaffen. Er zijn 2 typen, namelijk gewone satellietontvangers en CI modules. Een standaard satellietontvanger is een apart apparaat, dat middels kabels aangesloten kan worden op de tv. Als uw tv echter al over een ingebouwde DVB-S-tuner beschikt, kunt u een satelliet CI module met smartcard gebruiken. De smartcard plaatst u in de CI module en deze kunt u in de CI-poort van uw tv plaatsen. Het voordeel van een CI module is dat u geen extra apparaat (met vaak een aparte afstandsbediening) in uw kamer nodig heeft.