Overige Producten 
Kabels 
Account  

Powerline adapter

Wat is een powerline adapter?

Als u uw thuis- of kantoornetwerk wilt uitbreiden dan kan dit op een aantal verschillende manieren. De meest bekende manieren zijn bedraad met een netwerkkabel en draadloos via wifi. Met een netwerkkabel kunt u eenvoudig vaste apparaten zoals een pc, netwerkprinter, of smart tv aansluiten. Neem een netwerkkabel die lang genoeg is en sluit deze met de ene zijde aan op uw Internetrouter en met de andere zijde op uw pc, netwerk printer of smart tv. Via wifi kunt u apparaten draadloos in uw netwerk opnemen. Heeft uw draadloze netwerk niet voldoende bereik dan is dit uit te breiden met een wifiversterker. Er zijn helaas ook situaties waarin het leggen van een netwerkkabel geen optie is en waar wifi door bijvoorbeeld veel interferentie van andere wifistations of een grote signaaldemping door muren en plafonds geen oplossing biedt. Voor al deze situaties kan een powerline adapter uitkomst bieden. Een powerline adapter of homeplug is een slimme oplossing die gebruikmaakt van de al bestaande netspanningsbedrading voor het transporteren van uw netwerkverkeer. Het systeem is dus overal toe te passen waar een netspanningsaansluiting is aangelegd.

Hoe werkt een powerline adapter?

Een powerline adapter bestaat uit een set van minimaal twee adapters. De eerste adapter, ook wel master genoemd, steekt u in de buurt van uw Internetrouter in het stopcontact. Daarna sluit u hem met een netwerkkabel aan op een vrije netwerkpoort van uw router. De tweede adapter, ook wel slave genoemd, steekt u in de buurt van uw computer in het stopcontact. Een slave heeft één of meerdere netwerkaansluitingen waar u uw pc, netwerkprinter of smart tv op aan kunt sluiten. U kunt ook kiezen voor een Powerline adapter met wifi. Hiermee creëert u in de kamer van de slave ook een extra wifi netwerk. Omdat de afstand van de slave tot uw smartphone of tablet kort is, heeft u vrijwel altijd een snel en stabiele verbinding. Omdat de powerline adapter gebruikmaakt van de netspanningsbekabeling die al in uw huis of kantoor aanwezig is, hoeft u geen extra netwerkkabels aan te leggen. U kunt simpel overal waar een stopcontact aanwezig is een slave powerline adapter plaatsen en u heeft de beschikking over een snelle en stabiele netwerkverbinding.

Configureren

Om verbinding tussen een master en slave te maken, moeten beiden met elkaar gekoppeld worden. Dit klinkt ingewikkelder dan het is, maar is nodig om ervoor te zorgen dan uw thuis- of kantoornetwerk niet door onbevoegden afgeluisterd kan worden. Om dit te voorkomen versturen een master en slave uw gegevens versleuteld over de bekabeling van het lichtnet. Hiervoor moeten eerst de benodigde encryptiesleutels uitgewisseld worden. Dit wordt meestal gedaan door op de master en de slave op een knop te drukken. De adapters herkennen elkaar en wisselen daarna de encryptiesleutels uit. Hierna is de informatieoverdracht versleuteld en door derden niet meer af te luisteren. Het is ook mogelijk meerdere slave powerline adapter units te plaatsen die allemaal verbinding maken met dezelfde master powerline adapter. Voor elke save unit moet het koppel of paring proces herhaald worden, zodat alle informatie alleen maar versleuteld uitgewisseld wordt. Dit proces is te vergelijken met de versleuteling van een wifinetwerk, waarbij u eerst een sleutel moet intoetsen of op de WP- knop moet drukken voordat u tot het wifinetwerk wordt toegelaten.

Features en opties

De eerste belangrijke eigenschap is de maximale snelheid waarmee uw powerline adapter informatie kan overdragen. Voor normaal Internetgebruik heeft u aan 300 Mb/s (megabit per seconde) ruim voldoende. De maximale snelheid van uw Internetverbinding is vaak langzamer en het is de langzaamste schakel die de maximale snelheid bepaalt. Zet u regelmatig grote bestanden over van de ene naar de andere computer op uw netwerk, dan is het zinvol om voor een hogere snelheid te kiezen. Heeft u nog geen powerline adapter, dan is het belangrijk dat u een set van minimaal twee koopt. Een master die u bij uw router plaatst en een slave die u op de plaats waar u een netwerkaansluiting wilt creëren. Wilt u uw netwerk verder uitbreiden dan is het mogelijk een losse derde adapter te kopen. Het is mogelijk om adapters van verschillende merken te combineren als deze beiden voldoen aan de HomePlug AV standaard. Twijfelt u, koop dan adapters van het zelfde merk. Wilt u op de plaats waar u met een powerline adapter een internetaansluiting creëert ook draadloos kunnen werken, kies dan voor een powerline adapter met een wifi optie.

Tips

Hoogfrequente stroompiekjes ontstaan wanneer huishoudapparaten worden aangezet en dat veroorzaakt ruis op de 50 Hz netspanning. Zoek dus voor uw homeplug steeds het stopcontact uit waar de minste huishoudelijke apparaten op aangesloten worden. Bovendien hebben hogere frequenties de onhebbelijkheid zwakker te worden naarmate de afstand groter wordt. Daarom hebben powerline adapters tevens een repeater-functionaliteit, waardoor het signaal tussentijds opgekrikt wordt. Op die manier kunt u met uw powerline adapter of homeplug tot wel 300 meter overbruggen. Nog een punt van aandacht is de datasnelheid, zoals die bij powerline adapters of homeplugs wordt opgegeven. Dit getal is steeds de waarde tussen de homeplugs onderling, niet tussen de homeplug en de computer. Die waarde ligt namelijk lager. Belangrijk als u een high end pakket met hoge datasnelheden bij de provider heeft.