Overige Producten 
Kabels 
Account  

Magnetron

It’s all about magnetrons

Er zijn verschillende soorten magnetrons voor diverse doelgroepen. De solo-magnetron is de geschikte keukenhulp voor single huishoudens om snel even iets op te warmen of juist te ontdooien. Een combimagnetron, de meest gangbare, kan naast wat de solo-uitvoering kan ook nog stomen, bakken en grillen. Het zijn twee in één apparaten: oven gecombineerd met magnetron. Het is een apparaat voor gezinnen en echte liefhebber van kant-en-klaar maaltijden. Een wat minder populaire soort is die waarbij het accent op de oven ligt en daarom ook een ‘compacte oven met magnetronfunctie’ heet. Dit is echt iets voor de hobby bakkers. Normaliter hebben magnetrons een draaiplateau om de warmte te verdelen, er zijn echter ook uitvoeringen zonder een dergelijk plateau en die zelf de warmte gelijkmatig verspreiden. Een combimagnetron heeft verschillende functies. Hete lucht om te bakken, de conventionele stand om te braden en bakken, grillstand om te grillen en de combinatie van magnetron en grill om vlees te bereiden. Bij ons krijgt u de combi’s in verschillende afmetingen van roestvrij staal en ze hebben een vermogen van 800 W of 1250 W. Sommigen hebben zelfs een kinderbeveiliging.

Aandachtspunten

Een voor de hand liggend selectiecriterium is natuurlijk de grootte van de magnetron. Let erop dat uw grootste schalen kunnen ronddraaien in het gaargedeelte. Los hiervan: er is niks zo vervelend als verbrand voedsel, omdat de schaal op een plateau met een wieltjesring eronder is blijven hangen. Niettemin kan het andersom juist ook gewenst zijn dat een plateau niet draait, al naar gelang het gerecht en dan kiest u voor een uitvoering waar het draaiplateau uitschakelbaar is. Klinkt misschien flauw, maar toch: let op de draairichting van de deur, die scharnieren namelijk niet standaard aan de linkerkant! Heeft u kinderen, dan is het beter om een magnetron met kinderbeveiliging te nemen. Wanneer de beveiliging is ingeschakeld zijn de knoppen uitgeschakeld en kan de deur niet geopend worden. Er zijn zelfs uitvoeringen met een gewichtsfunctie om het apparaat daarop in te stellen voor het opwarmen of ontdooien.

Nog meer aandachtspunten

Laat u zich niet verblinden door de vele programmeerfuncties, kijk of u ze echt nodig denkt te hebben. Niet iedereen wil of heeft de mogelijkheid om een magnetron ergens op tafel of het aanrecht te zetten. In dat geval zijn er steunen, de ook bij ons verkrijgbaar zijn. Het vermogen is ook belangrijk: hoe hoger het wattage hoe sneller het eten klaar is, maar ook hoe meer stroom er verbruikt wordt. De inhoud is ook iets om rekening mee te houden en wordt bepaald door wat u normaliter aan eten bereid. Magnetrons zijn verkrijgbaar met inhouden tussen 18 en 40 liter. Als laatste kan het nog zijn dat u liever een uitvoering met touch toetsen hebt, of juist met druktoetsen of draaiknoppen.

Veiligheid

Het is beter om geen bewaard voedsel later alsnog op te warmen. Bacteriën worden niet allemaal gedood en kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Gebruik geen metalen folie, omdat de straling daardoor weerkaatst wordt waardoor wederom het voedsel niet voldoende opgewarmd wordt. Het stralingselement kan door de teruggekaatste straling oververhit raken. Nog helemaal te zwijgen van metaaldampen die ontstaan. Er bestaan wel speciale metaalverpakkingen die gebruikt kunnen worden, maar dus niet de standaard aluminiumfolie. Ook de standaardverpakkingen van plastic waar tegenwoordig veel voedsel in verpakt wordt, polystyreen, is absoluut af te raden. Door verhitting komt deze stof in het voedsel terecht. Ook hiervoor bestaan speciale kunststofverpakkingen die wel geschikt zijn, maar dan staat het op de verpakking dat u het schaaltje in de magnetron mag plaatsen. Glas en keramiek is geen probleem. Maar het blijft opletten wanneer u kunststof-, glazen- of keramische voorwerpen gebruikt met metaal erin verwerkt. Dat metaal wordt gloeiend heet en kan vonken in het apparaat. Waarschuwing voor de doe-het-zelver: het inwendige van het apparaat zelf repareren is een hachelijke aangelegenheid. In de magnetron zit een hoogspanningstransformator van 4kV die een zonder meer dodelijke piekstroom van 2 A levert. Raak ook niet de hoogspanningscondensator aan, die immers de lading nog een tijdje vasthoudt na het uitschakelen/stekker uittrekken.

Werking magnetron

De magnetron is genoemd naar het onderdeel dat de kern vormt van de werking van apparaat. Een magnetron is in wezen een elektronenbuis die door middel van trilholtes en een magneetveld elektromagnetische velden met hoge frequenties opwekt. Die golven kennen we ook onder de naam microgolven. De frequentie is 2,4 GHz, net als bij mobiele apparatuur. Deze microgolven weerkaatsen de metalen wand en het gaas achter het glas in de deur. Door de golven worden de moleculen in het voedsel continue van richting veranderd waardoor ze gaan bewegen/trillen. Daardoor wordt het voedsel dan vervolgens opgewarmd. Maar tevens door geleiding en warmtestraling. Om er voor te zorgen dat die warmte gelijkmatig wordt verdeeld over het voedsel, is een draaiplateau aangebracht. Misschien kent u nog de kooi van Faraday uit de natuurkunde: een metalen kooi die instraling voorkomt of andersom ook straling naar buiten toe. Dit laatste is het geval bij de magnetron. De behuizing moet dus helemaal van metaal zijn, echter in de deur is glas aangebracht om het voedsel te kunnen bekijken. Om dan toch die kooi te realiseren is er een gaas op het glas aangebracht.

Losse magnetron-onderdelen en -accessoires

Het repareren van een magnetron is, zoals eerder al geschreven, een hachelijke zaak. Desondanks hebben we voor u, als u weet waar u mee bezig bent, onderdelen waarmee u het apparaat kunt repareren. De magnetronbuis is los verkrijgbaar. Die in onze catalogus zijn onder andere geschikt voor Whirlpool en Bauknecht. Het vermogen bedraagt 850 W, de anodepiekspanning: 4kV. Micaplaatjes die in de zijwand van de gaar ruimte gemonteerd zijn, en de magnetronbuis beschermen tegen etensresten, hebben we ook in ons assortiment. Voor Sharp hebben we ze als kant en klare variant en verder universeel om ze zelf op maat te maken. Heeft u een synchroon motortje voor het plateau nodig? Geen probleem. We hebben ze voor 4 en 6 toeren per minuut. Ook voor een 25W Whirlpool lamp kunt u bij ons terecht. Onze catalogus omvat universele magnetron zekeringen van 0,6 – 1 A traag en allen geschikt voor een spanning van 5 kV. Daarnaast eveneens keramische zekeringen tussen 1,25 A en 20 A traag. Ook voor een magnetron condensator kunt u bij ons terecht. Tot de accessoires kunnen we nog de wandsteunen, magnetronborden en losse magnetrondeksels rekenen.

Uw magnetron online kopen

Een magnetron koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over magnetrons of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie