Overige Producten 
Kabels 
Account  

Gasslang

Hoe kiest u de juiste gasslang?

Het kopen van een gasslang is niet iets dat u elke dag zult doen. Waar moet een goede slang nu aan voldoen? Hij moet enerzijds flexibel zijn zodat u hem met gemak op elke gewenste plek kunt aansluiten. Van de andere kant echter moet de slang zeer robuust zijn zodat hij tegen slijtage bestand is. Uiteraard moet hij ook de gasdruk aankunnen. Om te waarborgen dat een product aan deze eisen voldoet, is het Qa Keurmerk in het leven geroepen. Al onze producten dragen dit keurmerk, tenzij anders aangegeven. Het Gastec Qa Keurmerk wordt door Kiwa Nederland verleend. De certificeringseisen zijn bepaald door alle spelers in het gasveld: overheid, fabrikanten én gebruikers. Het keurmerk ziet niet enkel toe op eisen van veiligheid, maar ook op het gebied van kwaliteit en functionaliteit. Waar relevant staat het QA certificaat met nummer vermeld op de (verpakking van) de slang.

Welke gasslang voor welk toestel?

Er zijn nogal wat toestellen die u op gas kunt aansluiten. Dit kan variëren van vast opgestelde apparaten tot aan mobiele apparaten zoals BBQ gasflessen en persluchtflessen. Al deze toestellen kennen verschillende eisen waaraan ze moeten voldoen. Welk type kunt u nu waarvoor gebruiken? Dat ligt vooral aan het materiaal waarvan de slang gemaakt is. Dat kan Superflex premium RVS, gewone RVS of rubber zijn. Superflex premium kunt u overal voor gebruiken waar gas aan te pas komt, de andere twee, RVS en rubber, niet. Dat ligt er bijvoorbeeld aan of een materiaal hittebestendig of bestand tegen UV straling is, of niet. U zult per type toestel even moeten opzoeken welk soort gasslang u mag gebruiken, dit staat in de handleiding of online bij de fabrikant vermeld. Bent u niet geheel zeker van uw keuze of voorkeur voor een bepaalde gasslang, neem dan even contact met ons op.

Rubber slangen

Een gasslang kan uit verschillende soorten materiaal bestaan. In ons assortiment vindt u 3 soorten materiaal: rubber, RVS en Superflex Premium RVS. De rubber gasslang is de meest goedkope van de drie, maar is dan ook niet overal voor geschikt. U mag een rubber gasslang bijvoorbeeld niet achter een vaste oven gebruiken. Ook zijn ze niet zo slijtagebestendig als RVS en kunnen ze niet tegen UV-straling. In het algemeen zijn rubberen gasslangen geschikt voor mobiele apparatuur. Ze mogen niet gebruikt worden voor niet-verplaatsbare koektoestellen zoals inbouwapparatuur, maar dus wel voor bijvoorbeeld een mobiel gasfornuis. Dit heeft ermee te maken dat een rubberen uitvoering altijd toegankelijk moet zijn voor een check of vervanging. Nieuwe, veelal zwarte slangen zijn voorzien van een veilige aangekrompen koppeling en gele ring. Slangen zonder deze ring mogen niet meer gebruikt worden.

RVS en Superflex slangen

Nog steeds zijn veel fornuizen op het gasnet aangesloten met een rubber slang. Achter een fornuis worden echter met gemak temperaturen van meer dan 60 graden gehaald. Uiteindelijk drogen de slangen uit en hierdoor kunnen in het rubber scheurtjes en lekken ontstaan. Daarom moeten rubber slangen om de 5 jaar vervangen worden. Een RVS gasslang is al een stuk robuuster, maar heeft als nadeel dat de slang iets minder flexibel is dan de andere 2 soorten. Ze is ook lastig schoon te maken. De beste (en duurste) keuze is de RVS Superflex Premium gasslang. Deze is niet gevoelig voor veroudering en uitdroging en gaat levenslang mee. Overigens dragen alle 3 soorten slang het Qa keurmerk.

Lengte, aansluiting en andere details

Onze gasslangen komen in diverse lengtes. De kortste lengte bedraagt een gas slang van 0,6 meter, terwijl in ons assortiment de langste gas slang 2 meter bedraagt. De koppeling van de gasslang geschiedt via een M24 Wartel, tenzij anders aangegeven. Bij elk product wordt verder op de productpagina aangegeven hoe de afdichting geschiedt, wat de maximale werkdruk is en wat de toegestane buigradius van de gas slang is. Soms worden ook nog specifieke eigenschappen van de beschermmantel vermeld. De mantel van de superflex premium gas slang bijvoorbeeld is vlamdovend, hetgeen wel eens erg handig kan zijn. Op de slangen staat vaak een jaartal vermeld, dat is het jaar dat de slang is geproduceerd. Er zit echter, bij normaal gebruik, geen “houdbaarheidsdatum” aan een slang.

Uw gasslang online kopen

Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21:00 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie