Overige Producten 
Kabels 
Account  

Frituurpan

filtercassette abg-t44 € 7,98

De frituurpan

De reguliere frituurpan/friteuse is in feite niets anders dan een box-vormig apparaat, waarin een verwarmingselement zit dat het frituurvet of –olie verhit. De frieten bevinden zich in een uitneembaar mandje dat in het vet/de olie gehangen wordt. Verder bezit de frituurpan/friteuse nog een thermostaat, een reuk/vetdampfilter en een indicatielampje voor als de frieten klaar zijn. We hebben diverse frituurpannen die volledig demontabel zijn en waarbij de onderdelen kunnen worden gereinigd in een vaatwasser. Uiteraard met uitzondering van het verwarmingselement. Deze moderne frituurpannen/friteuses zijn voor uw veiligheid voorzien van een oververhittingsbeveiliging. Hittebestendige handgrepen en anti-slip voetjes zorgen er verder voor dat u zorgeloos kunt frituren. Bij heteluchtfrituren, of zoals gebruikelijk in het Engels aangeduid als airfrying, wordt hete circulerende lucht geblazen langs het voedsel dat op een plaat ligt in de frituurpan. Omdat de etenswaar niet wordt ondergedompeld in vet of olie is het gezonder. Tot 80% minder vet. Waarom niet 0%, omdat er toch nog wat olie moet worden toegevoegd aan de aardappelen voor de frieten om ze die typische frietsmaak mee te geven. En juist vanwege die frietsmaak kiezen nog altijd velen voor de traditionele frituurpan/friteuse. Bovendien kun je niet met elke heteluchtfriteuse ook kroketten of bitterballen bakken.

Veiligheid

Reeds bij normaal gebruik is veiligheid al een punt van aandacht, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Maar al helemaal als de thermostaat defect is. In dat geval zal de olie of het gesmolten vet verhit worden tot het punt van zelfontbranding. Onbewaakt frituren is dan ook uit oogpunt van veiligheid uit den boze. Normaliter is natuurlijk de thermostaat intact en dan voorkomt deze thermostaatbeveiliging oververhitting door de frituurpan/friteuse uit te schakelen. Als de olie of het vet oververhit is en de frituurpan vliegt in brand, dan uitsluitend met een deksel of vochtige doek de frituurpan afdekken. Als u met water blust ontstaat een stoom/olie mengsel dat ver uit de pan omhoog kan slaan en hevige brandwonden kan veroorzaken.

Assortiment en accessoires

De frituurpan is nog steeds geliefd, alleen al vanwege de grotere porties die met deze friteuse gereed gemaakt kunnen worden. Dat is namelijk een nadeel van een heteluchtfriteuse. Bovendien zijn airfryers duurder dan de reguliere frituurpan/friteuse, die wij nog voor u hebben. Friteuses van 840 W tot 1800 W, met inhouden zowel 1 liter als 1,8 liter en 2 liter. Diverse friteuses hebben een thermostaat waarmee u een regelbare temperatuur kunt instellen tussen de 130 en 190 graden Celcius. De tijd dat u eerst de deksel moest openen om de vordering van het bakproces te bekijken zijn voorbij, tegenwoordig gebeurt dat via het glazen gedeelte in de deksel of bij gesloten deksel met een hendel, waarmee u het mandje van buitenaf op en neer kunt bewegen. De friteuses zijn voorzien van verwisselbare geur/vetfilters. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht voor een frituurpan filter of Moulinex filtercassette. Voor de nostalgieliefhebbers hebben we zelfs nog open friteuses. Voor kleine porties kunt u een heuse minifrituurpan bij ons bestellen. Deze is ook te gebruiken al fonduepan en daartoe zijn er diverse vorken bijgeleverd.

Frituurolie of frituurvet?

Het gezondheidsmatige nadeel van frituren is dat het voedsel nogal vet wordt. Vet betekent vanwege de verzadigde vetten veel calorieën. Echter er is een alternatief voor: frituurolie. Deze bevat namelijk vooral onverzadigde vetten en dat betekent vanzelf minder calorieën. De olie bestaat uit plantaardige componenten en kent zonnebloemolie als meest prominente vertegenwoordiger. Voordeel is dat frituurolie bewaard kan worden na gebruik, mits het koel en donker bewaard wordt. Natuurlijk moet het wel nog gezeefd worden om resten van gefrituurd voedsel, zeker de korreltjes bij gepaneerde snacks, te verwijderen. Als u de olie hergebruikt, dan deze niet vermengen met nieuwe olie. Na 5 tot 7 keer gebruik is het raadzaam de olie te vervangen. Andere herkenningspunten aan de olie, dat het tijd wordt om deze te vervangen: sterke geur, sterke smaak, donkere kleur, stroperig of schuimen. ‘Extra vierge’ oftewel koudgeperste olijfolie is af te raden, omdat hierbij door de verhitting schadelijke stoffen ontstaan. Ook al hebben we hier aandacht besteedt aan frietuurolie, wanneer u toch kiest voor frituurvet, let er op dat het frituurvet maximaal 1 keer gebruikt wordt en in ieder geval uiterlijk na 3 maanden vervangen wordt.

Frituurpan schoonmaken

Trek altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Om een friteuse schoon te maken is het raadzaam altijd minstens twee uur te wachten, zodat pan en olie afgekoeld zijn. De olie/vloeibaar vet mag niet via de gootsteen weggegooid worden. De resten zijn met keukenpapier te verwijderen uit de pan. Daarna kunt u de friteuse/frituurpan driekwart of tot het maximum streepje met heet niet kokend water vullen. Dan doet u een vaatwastablet in het water en laat de frituurpan/friteuse een uur lang staan. Eventuele vastgekoekte vetresten nooit wegkrabben met een metalen voorwerp, maar verwijderen met een houten voorwerp of speciale inweekspray voor friteuses/frituurpannen. Alternatief voor een vaatwastablet is soda. Laat de frituurpan met heet water, waarin een scheut soda zit, ongeveer 15 minuten staan. Bij alle hier gepresenteerde schoonmaakmethoden steeds naspoelen met heet water en vervolgens met theedoek of keukenpapier afdrogen. Overigens, mocht u met frituurvet frieten gemaakt hebben en het vet zit nog vast, dan even pakweg een halve minuut de frituurpan/friteuse aanzetten en het vet komt al los. U kunt het dan gemakkelijk uitnemen. Er worden ook wel tips gegeven, waarbij u de frituurpan aan moet zetten. Deze tips werken echter niet voor open frituurpannen! Tegenwoordig kan het frituurmandje veelal in de vaatwasser.

Aandachtspunten

We geven hier diverse kooptips en tips om overlopen van de friteuse door olie te vermijden. Wat dit laatste betreft. Doe geen bevroren frieten, frikandellen, kroketten etc. in de frituurpan/friteuse. Het gecondenseerde water laat de olie borrelen en uiteindelijk overlopen. Gebruik geen olie of vet op basis van soja! Ook andere oliën, zoals dieetolie, kokosolie e.d. zijn af te raden, gebruik uitsluitend frituurolie. De olie mag niet te zeer vervuild zijn. Bij het aanschaffen van een frituurpan/friteuse zijn er ook nog enkele aandachtspunten. Het begint eigenlijk al met de bepaling van hoeveel inhoud de frituurpan moet hebben. Voor singles en tweepersoonshuishoudens is een inhoud van 2 liter voldoende. Bent u met vier personen dan is een frituurpan met een inhoud van 2,5 liter aan te bevelen. Voor meer personen geldt een frituurpan met een inhoud van 3,5 liter of meer. U kunt kiezen voor een friteuse met een koude zone. Daarbij is de temperatuur onder het verwarmingselement beduidend lager dan die rondom het mandje waarin de snacks zich bevinden. Hierdoor zijn er geen aangebrande restjes meer en het frituurvet is veel schoner. Hierdoor bakt deze friteuse gezonder. Er hangt er wel een hoger kostplaatje aan.

Uw frituurpan/friteuse kopen

Een frituurpan/friteuse koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een frituurpan/friteuse of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie