Overige Producten 
Kabels 
Account  

Broodbakmachine

Altijd vers brood met de broodbakmachine

Wanneer u een echte broodliefhebber bent, dan mag een broodbakmachine eigenlijk niet in uw keuken ontbreken. Ten eerste heeft u op die wijze altijd vers gebakken brood in huis. Daarnaast bepaalt u zelf welke ingrediënten worden toegevoegd. Dan is er natuurlijk het grote voordeel dat u niet net als de bakker ’s morgens al vroeg uit de veren hoeft om het deeg voor uw brood te kneden en te laten rijzen. Tijdbesparing is daarom ook een groot voordeel van een broodbakmachine. Door een fijn staaltje techniek wordt het zware werk u volledig uit handen genomen zodat u zich alleen maar hoeft te richten op de smaak. Ook hoeft u uw huis niet meer uit om een vers brood te halen. Een broodbakmachine biedt u kortom een ultieme vorm van efficiëntie. Bovendien weet u te allen tijde wat u eet, heeft u altijd vers brood wanneer u maar wilt en betaalt u alleen het strikt noodzakelijke aan ingrediënten.

De broodbakmachine zelf

Hoe ziet deze alleskunner op het gebied van brood er van dichtbij nu eigenlijk uit? Een broodbakmachine in ons assortiment kent, net als de meeste broodbakmachines, steeds vijf hoofonderdelen: de behuizing, de bakvorm, het verwarmingselement, een warmtesensor en een computer om het bakproces aan te sturen. Kijken we naar de behuizing dan zijn veel broodbakmachines rondom van RVS gemaakt. Dit is de meest populaire materiaalsoort voor de broodbakmachine. Dit houdt onder meer verband met het schoonhouden. Op zwart is bijvoorbeeld het meel goed zichtbaar en het is ook lastig om wit bij intensief gebruik goed wit te houden. De grijze RVS kleur is vrij neutraal en past daardoor in vrijwel ieder huishouden. Daarbij komt dat RVS een degelijke materiaalsoort is die wel tegen een stootje kan. Op de behuizing vindt u verder het elektronisch bedieningspaneel met LCD-display. Hiermee bedient u eenvoudig de broodbakmachine. Om te zien hoe het bakproces vordert, bevindt zich bovenop de broodbakmachine een groot kijkvenster. Variaties op deze opbouw komen uiteraard voor, maar bovenstaande elementen vindt u altijd terug bij een broodbakmachine.

De bakvorm en het verwarmingselement

De bakvorm in de broodbakmachine is de plek waar het deeg wordt gekneed en het brood wordt gebakken. De broodbakmachine kent een uitneembare, non-stick bakvorm voor een broodgewicht meestal ergens tussen de 750 en 1000 gram. Dit staat gelijk aan het formaat van een doorsnee brood zoals we het uit de winkel kennen. Door de hoge kneedcapaciteit rijst het brood beter. Waar de bakker vervolgens gebruikmaakt van een oven, zorgt het verwarmingselement van de broodbakmachine voor het rijzen en het bakken. Hiermee wordt de uiteindelijke kwaliteit van uw brood bepaald en dus is dit verwarmingselement uit hoogstaande onderdelen vervaardigd. Het vermogen van de broodbakmachine is hierbij van belang, bijvoorbeeld 230 Volt/600 Watt. De broodbakmachine maakt vervolgens optimaal gebruik van het aangeboden vermogen zodat uw brood precies op de juiste manier wordt gebakken. Het resultaat is een goed doorbakken, vers brood dat niet onder doet voor de kwaliteit van de broden die u bij de bakker kunt kopen.

Geavanceerde elektronica

De warmtesensor van de broodbakmachine zorgt ervoor dat de juiste temperatuur wordt behouden gedurende het gehele bakproces. De warmhoud functie is hierdoor een essentieel onderdeel van de broodbakmachine. Daarnaast bestaat de elektronica van vrijwel alle broodbakmachines uit ingebouwde software die u het gewenste bakprogramma laten instellen en ten uitvoer laten brengen. U stelt deze software in werking door middel van een elektronisch bedieningspaneel, vaak met LCD-display, dat zich aan de buitenkant van de broodbakmachine bevindt. U heeft hierbij de keuze uit voorgeprogrammeerde bakprogramma’s en vaak ook een individueel programma. Laatstgenoemde geeft u de mogelijkheid uw creatieve bakkunsten in de praktijk te brengen. Hiermee kunt u bijvoorbeeld speciale broden bakken zoals speltbrood of brood met een unieke ingrediëntsamenstelling. Verder kent de broodbakmachine verstelbare bruinintensiteiten. Kortom, met een broodbakmachine staat niets u meer in de weg om uw ideale brood te bakken. Gebruikersgemak voert de boventoon. Let wel op of maatbekers en meetlepels standaard worden meegeleverd.

Kies de juiste verhoudingen

Eenmaal een broodbakmachine aangeschaft, kan het echte broodbakken beginnen. U zorgt voor de gewenste ingrediënten en de broodbakmachine doet de rest. Dat klinkt simpel, en dat is het in grote lijnen ook, maar toch is het wel even belangrijk op de juiste verhoudingen van de ingrediënten te letten. Brood wordt al eeuwenlang in tal van culturen gebakken en gegeten. Hierdoor zijn overal ter wereld unieke broodsoorten te ontdekken met een eigen smaak door diverse gebruikte ingrediënten. Nu denkt u misschien dat dit komt doordat brood eenvoudig te bakken is. Maar dat is geenszins het geval. Ieder broodrecept luistert heel nauw en wanneer een brood mislukt dan is dat vrijwel altijd aan de verkeerde ingrediëntverhoudingen te wijten. Dus hoewel de broodbakmachine het bakproces sterk vereenvoudigt, is het wel zaak om de juiste hoeveelheden ingrediënten toe te voegen. U wilt natuurlijk voorkomen dat uw zelf gemaakte brood inzakt, niet rijst, of niet goed gebakken is. Over het algemeen staat dit in de handleiding beschreven.

Dit is wat u toevoegt aan uw broodbakmachine

Brood wordt gebakken met bloem, water, zout, gist en indien gewenst wat broodverbeteraar. Dit is overal hetzelfde, waar ook ter wereld en of de bakker nu het brood bakt of de broodbakmachine dit voor u doet. U mist het meel? Het ingrediënt bloem kunt u ook als meel lezen. Bij witbroden wordt vaak aan bloem gerefereerd en bij bruinbroden aan volkorenmeel. Nu is voor de juiste ingrediëntverhoudingen in brood een eenvoudige vuistregel van toepassing, ongeacht welk type brood u wilt bakken. De volledig uit bloem of meel bestaande samenstelling moet gemiddeld 60 procent water bevatten, 2 procent zout en eveneens 2 procent verse gist. Gebruikt u droge gist dan is 1 procent voldoende. Ook gebruikt u 2 procent broodverbeteraar. Stel, u heeft 500 gram bloem of meel dan voegt u dus 300 gram water toe, 10 gram zout, 10 of 5 gram gist en eveneens 10 gram broodverbeteraar. Dit zijn gemiddelden die vrijwel altijd van toepassing zijn op het broodbakken. De enige twee ingrediënten die kunnen variëren qua hoeveelheden zijn het water en de broodverbeteraar. Deze zijn afhankelijk van het soort bloem of meel dat u gebruikt in de broodbakmachine.

Waterhoeveelheid

Of uw brood succesvol uit de broodbakmachine komt, wordt dikwijls bepaald door de hoeveelheid water die u toevoegt. Deze waterhoeveelheid is op zijn beurt weer afhankelijk van het soort bloem of meel dat u gebruikt. Hoe zit dat precies? Welnu, de hoeveelheid eiwitten in de bloem of het meel zijn van invloed op de waterhoeveelheid die u moet gebruiken. Doorgaans is het zo dat goedkopere bloem een lager eiwitgehalte heeft. Dan is het belangrijk om minder water te gebruiken bij het maken van het deeg voor uw brood. Op de verpakking van de bloem of het meel staat het eiwitgehalte vermeld. Stel, uw bloem of meel heeft per 100 gram een eiwitgehalte van 8,9 gram. U voegt dan per 500 gram bloem of meel 250 gram water toe. Dit staat gelijk aan 50 procent water op de volledige hoeveelheid bloem. Dit is 10 procent minder water dan gemiddeld wordt aanbevolen bij de ingrediëntverhoudingen.

Uw eigen broodbakmachine kopen

Ook wanneer u kinderen heeft, staat een broodbakmachine garant voor veel gezellige momenten samen. Dit begint uiteraard al bij het bakken zelf. U leert uw kinderen op een leuke manier waar brood nu eigenlijk uit bestaat en hoe het wordt gemaakt. Kinderen vinden het meestal erg leuk om samen met u te bakken. Dat begint al bij het uitkiezen van het soort brood en de benodigde ingrediënten. Verwerk bijvoorbeeld rozijnen in uw zelf gebakken brood. Kinderen zijn daar dol op. Bovenal is er dan natuurlijk het spannende moment of het brood gelukt is, om er vervolgens samen van te eten. Bestelt u de broodbakmachine voor 22.00 uur? Dan kunt u morgen al uw broodbakkwaliteiten ten uitvoer brengen. Voor meer informatie over de broodbakmachine belt u geheel vrijblijvend met onze klantenservice op 045 5717001, of stuur een e-mail via ons contactformulier.

Klantenservice & Informatie