Overige Producten 
Kabels 
Account  

Schaduwdoek

Waterdoorlatend of waterafstotend

Welke schaduwdoek u nodig heeft, hangt af waarvoor u het wilt gebruiken. Er zijn namelijk ook schaduwzeilen die regen en wind tegenhouden. Schaduwdoeken zijn over het algemeen gemaakt van sterk polyethyleen of polyester. De polyethyleen stoffen zijn waterdoorlatend, de variant in polyester is waterafstotend. De waterdichte stoffen lijken het meest functioneel, maar hebben wel een stevigere constructie nodig aangezien deze ook wind vangen. Daarbij moet u dit soort doeken altijd een beetje schuin hangen, zodat het regenwater gemakkelijk weg kan stromen. Hiermee voorkomt u waterkuilen. Wilt u alleen bij goed weer onder een schaduwdoek zitten en houdt u wel van een fijne zomerbries? Kies dan voor de waterdoorlatende uitvoering. De stof die waterdoorlatend is, heeft de mooie eigenschap geen vocht op te nemen. Ideaal als u het doek laat hangen, zelfs als het regent.

Vorm, afmetingen en ruimte

Voordat u een schaduwdoek koopt, is het belangrijk om de afmetingen te bepalen. Elke tuin of campingplaats is anders in grootte maar ook qua vorm. De meeste modellen zijn in de vorm van een vierkant, recht- of driehoek. Hierdoor past in elke tuin wel een schaduwzeil. Kies vervolgens een kleur die bij u of uw tuin past, zodat het een geheel wordt. U kunt ook meerdere producten combineren zodat u uw eigen vorm op maat heeft. Houd daarbij ook rekening met bevestigingspunten in de ruimte. Schaduwdoeken die waterdicht zijn vragen om een stevigere constructie, omdat deze ook wind tegenhouden. Bij deze producten is het vaak verstandig om palen in de grond te plaatsen als bevestigingspunten. Een waterdoorlatend zeil kunt u bijvoorbeeld ook bevestigen aan een boomstam.

Bevestigen van een schaduwdoek

Het meeste werk voor het bevestigen zit in het aanbrengen van bevestigingsmateriaal. Wilt u het permanent in uw tuin hebben hangen, dan kunt u het beste het doek strak spannen met een spanmoer. Daardoor slaat het niet op en neer tijdens windvlagen. Als u het niet strak spant, kan het gebeuren dat de stof scheurt, loslaat of zelfs weg waait. Zorg dus voor een stevige en strakke bevestiging. Monteer eenvoudig met oogschroeven, haken en eventueel kabels. Als u een oogschroef monteert op een muur, let dan vooral op de stevigheid van de muur. Twijfelt u aan de stevigheid van de muur, dan kunt u altijd nog kiezen om palen (minimaal 80 cm in de grond) of bomen te gebruiken als bevestigingspunt. Houd er rekening mee dat zo'n zeil een beetje hellend moet ophangen (30 graden). Zo kan het water bij regenval of condensvorming makkelijker wegstromen.

Opbergen en onderhoud

U kunt ervoor kiezen om uw doek het hele jaar door te laten hangen. Risico hiervan is dat er wel eerder slijtage optreedt en het op den duur vuil wordt door de weersomstandigheden. In Nederland ligt de windkracht gemiddeld tussen de 2 en 4 (8 – 20 km/h). Hoewel windkracht 7 niet vaak zal voorkomen in Nederland, zal deze windkracht het doek eerder kwaad dan goed doen. Het is aan te raden om het schaduwdoek alleen te laten hangen tussen april en september. De overige maanden kunt u het beste het product netjes opbergen. Hoewel de stof vaak redelijk schimmelvrij is, is schoonmaken aan te raden bij het opbergen van het schaduwdoek. Ga niet schrobben of aan de slag met chemische spullen, want dan verwijdert u de beschermende coating. Gebruik ook niet de wasmachine, tenzij bij het product is aangegeven dat het hiertegen bestend is. Als u de stof wilt schoonmaken, heeft u alleen maar (lauw) water, een zachte spons of borstel en eventueel zachte zeep nodig.

Uw schaduwdoek online kopen

Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie