Kabels 
Overige Producten 
Account  

HDMI Draadloos

Waarom draadloos HDMI?

De High-Definition Multimedia Interface (HDMI aansluiting) bestaat al circa 20 jaar en is niet meer weg te denken uit met name de beeld- en audiowereld. Velen zagen de HDMI kabel destijds vooral als waardige opvolger van de scartkabel die uw dvd-speler toen nog standaard verbond met uw tv. Inmiddels wordt HDMI voor alle mogelijke verbindingen gebruikt en is de laatste generatie sterk gericht op draadloos HDMI. Met een draadloze HDMI verlenger zet u twee of meer HDMI apparaten in verbinding met uw HD tv. U overbrugt eenvoudig afstanden tot maar liefst 30 meter en brengt daarbij gegarandeerd superieure videokwaliteit over van 480p, 720p, 1080i en 1080p. Speel dus moeiteloos high definition video’s af op laptop, bluray-speler of dvd-speler zonder dat u nog een snoer nodig hebt om uw TV te bereiken. Wij hebben onder meer apparatuur uit de populaire Marmitek Gigaview en ook Google Chromecast series in ons assortiment. Met een HDMI matrix kunt u een behoorlijk aantal apparaten met elkaar verbinden en steeds kiezen welke koppeling u op dat moment nodig heeft. Kortom: de nieuwe generatie HDMI is vooral ook draadloos HDMI.

Hoe werkt de draadloze HDMI verbinding?

Het grote verschil tussen draadloos HDMI en (onder meer) de hiervoor genoemde scartkabel is de wijziging van het type signaal dat verstuurd wordt. De scartkabel verstuurt analoge signalen, terwijl draadloos HDMI digitale signalen in bits verstuurt, louter digitale eentjes en nulletjes dus. Hierdoor is draadloos HDMI niet alleen minder storingsgevoelig dan analoge kabels. Ze kunnen door het veel betere ontwerp vooral ook veel grotere hoeveelheden data aan. Gebruikt u ook nog eens een HDMI matrix, bent u helemaal klaar voor de toekomst! De HDMI-techniek ontstond immers ook door de behoefte aan een standaard die voorziet in audio- en videotransmissie van meerdere mediabronnen en die geïntegreerd kan worden in televisies, dvd-spelers maar ook in geavanceerde apparaten als blu-rayspelers, digitale decoders etc. Doorvoeren van video resoluties van 480i tot 1080p was een oorspronkelijke ontwerpeis, evenals het gebruik van een nieuwe kopiëerbeveiliging genaamd HDCP als bescherming tegen illegaal kopiëren.

Techniek staat niet stil

De techniek achter draadloos HDMI is de laatste jaren behoorlijk uitgebreid, wat ertoe heeft geleid dat er verschillende versies van deze aansluiting gelijktijdig beschikbaar zijn. Al de nieuwere versies van HDMI zijn compatibel met oudere versies geïnstalleerd op oudere apparatuur, maar u kunt dan helaas geen gebruik maken van de nieuwste functies van de meest recente versie. Om verwarring en oneerlijke marketing te voorkomen mogen vanaf eind 2009 fabrikanten niet zomaar meer versienummers gebruiken op hun verpakking. Met draadloos HDMI uitgeruste apparatuur mag alleen versienummers gebruiken wanneer naast het versienummer precies staat vermeld welke specifieke kenmerken ondersteund worden, zoals bijvoorbeeld: “ondersteunt HDMI met 3D”. Een benaming als HDMI v.1.4 compatible is dus feitelijk verboden.

Wat kunnen HDMI 1.4 verlengers?

De afgelopen jaren stond de ontwikkeling van HDMI niet stil en zij wij aanbeland bij versie HDMI 2. Met onze draadloos HDMI oplossingen kunt u draadloos TV kijken en heeft u, indien vermeld, toegang tot de laatste ontwikkelingen zoals:

  • Ethernet toegang;
  • Audio retour channel;
  • 4K x 2K Resolutie;
  • Micro-HDMI-connector.
Deze laatste is overigens niet hetzelfde als de mini HDMI connector uit HDMI versie 1.3. Gelukkig hebben wij ook alle benodigde verloopstukken in ons assortiment om op al uw apparatuur toch draadloos HDMI te kunnen gebruiken.

HDMI, een stukje historie

HDMI 1.0 werd 2002 aan het publiek voorgesteld en combineerde een enkel videosignaal met een stereo audiokanaal. HDMI 1.1 werd al 2 jaar later voorgesteld, nu met de mogelijkheid tot surround sound. Weer 2 jaar later, in 2006, zijn we al aanbeland bij HDMI 1.3A en zijn audio- en videoresolutie aanmerkelijk uitgebreid om te kunnen omgaan met de enorme hoeveelheden data die een blu-ray bevat. Sinds 2009 was de meest actuele standaard HDMI 1.4, inmiddels zijn we aanbeland bij HDMI 2.1. Voor wat betreft draadloos HDMI: in juli 2003 werden de specificaties hiervan vastgelegd, waarbij gebruik gemaakt werd van ultra-widebandtechnologie (3,1 tot 10,6 GHz). In september 2006 werden de eerste producten op basis van deze standaard gepresenteerd. In tegenstelling tot deze eerste versie, gebruikt de nieuwere Wireless High-Definition Interface-technologie draadloos HDMI geen compressie om de grote hoeveelheid signalen door de ether te kunnen verzenden.