"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Rolmaat - Meetlint

Het meetlint is de grote broer van de rolmaat, u gebruikt dit meetinstrument als het om flinke lengtes gaat. Daarbij moet u denken aan minimaal 10 meter. We hebben ze zelfs tot een lengte van maar liefst 100 meter! Verder heeft u de keuze uit verschillende breedtes meetlint, soms is het immers handig om een breder lint beet te kunnen pakken. Ook is er verschil in de gebruikte materialen, zoals bijvoorbeeld ABS. Ten slotte zijn er ook varianten met en zonder behuizing. U vindt al deze varianten in ons uitgebreide assortiment. Lees meer

Andere artikelen van Rolmaat

Rolmaat - Universeel
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 2,19
Rolmaat - Silverline
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 5,29
Duimstok - Universeel
Voor 22u besteld, morgen in huis
€ 5,99

Meten met het meetlint

Deze lange meetband is, in vergelijking met een gangbare 2 meter rolmaat, bedoeld voor het meten van flinke afstanden. Ook al kan met het meetlint natuurlijk ook kleinere afmetingen gemeten worden. Een ander kenmerkend verschil met de rolbandmaat is dat het meetlint veelal van kunststof is of van textiel. Papieren en metalen komen ook voor, maar bieden wij niet aan. Met name de stalen uitvoering is temperatuurgevoelig, denk aan winter versus zomer. Dat levert dan meetfouten op. De uitvoeringen die hier staan zijn vrijwel altijd van glasvezel met een kunststofbehuizing. Glasvezel is ijzersterk. Hierdoor heeft het lint een hoge treksterkte. U moet het immers over tientallen meters uitrekken, dan mag het vanzelfsprekend niet breken. Tevens is het onbrandbaar. Het voordeel van deze eigenschap komt tot uiting in bijvoorbeeld het meten over gloeiend hete stoeptegels waar de zon reeds uren lang op geschenen heeft. Een derde gunstige eigenschap is de flexibiliteit of anders gezegd de verminderde stugheid. Bovendien waterbestendig en kreukvrij. Door deze gunstige eigenschappen kunt u het lint ook daar gebruiken waar de ruimte niet open is en er hindernissen zijn als struikgewas, prikkeldraad of steenrandjes en dergelijke.

Eigenschappen

Om een “landmeter”, zoals het meetlint ook wel genoemd wordt, handzaam te houden is het meestal tientallen meters lange lint opgerold op een haspel. Die is gemaakt van het voor de industrie goed verwerkbare en voor de gebruiker slijtvaste kunststof ABS. Enkele andere kenmerken zijn de bestandheid tegen olie en vet plus de hoge temperatuur waaronder deze houder kan worden gebruikt. Zoals bij warme dagen, waarbij de oppervlaktetemperatuur van asfalt of stoeptegels behoorlijk hoog kan zijn, 55 graden Celsius is geen uitzondering. En dan is tevens de houder die op de grond staat goed ertegen bestand. Het meetband word namelijk bij voorkeur over de grond gespannen. Dit om zeeg, het doorbuigen over een grote lengte te vermijden. Dat zou namelijk automatisch resulteren in een meetfout. Mocht het lint met der tijd door het vele gebruik steeds meer onleesbaar worden, dan kunt u bij ons ook reservelint verkrijgen zonder behuizing. Ergonomie is ook bij een landmeter belangrijk, juist door het gewicht van de meetrol en dat deze over tientallen meters moet worden getrokken. Daarom is deze voorzien van een handgreep of een inklapbare klauw. De landmeters zijn voorzien van een oprolmechanisme.

Nauwkeurigheid, treksterkte en breedte

Nauwkeurigheid is, ondanks dat met het meetlint grovere afstanden worden gemeten, ook hier van belang en wordt in drie klassen weergeven die de toleranties (de toegestane afwijkingen) weergeven. Class III is de meest nauwkeurige uitvoering met een afwijking van 1,1 mm per 10 meter en Class I de minst nauwkeurige met een tolerantie van 4,6 mm per 10 meter. Class II heeft een afwijking van 2,3 mm per 10 meter. De klasse-aanduiding wordt vaak nog vergezeld van het Europese keurmerk CE. De schaalverdeling op een meetband is volgens het metrische systeem, dat wil zeggen als onderverdeling van de meter. In geval van een meetband is dat centimeters of decimeters. Sommige uitvoeringen hebben bovendien een maatverdeling volgens het imperiaal stelsel, een Angelsaksisch systeem met de bijbehorende meeteenheid duim oftewel inch, 2.54 cm. De treksterkte wordt uitgedrukt in Newton. Een gangbare waarde is 50N, oftewel 5 kg. Meetlinten hebben ook een bepaalde breedte. Die varieert grofweg van 12mm tot 19mm.

Meetlint online kopen

Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een product of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.