"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Bijl

Voor elke klus een specifieke bijl

Bijlen zijn er in diverse soorten, die allen zijn afgestemd op het klaren van specifieke klussen. De aks is de bekende huis-, tuin- en keukenbijl die in universeler zin wordt gebruikt voor het hakken van hout en het omhakken van bomen. Een bijl die met twee handen wordt gebruikt en een gangbaar gewicht heeft tussen de 1 en 1,5 kg met lengtes reikend van 55 tot 65 cm. De kleine hakbijl oftewel hatchet is een handzame multifunctionele uitvoering met een ietwat gekronkelde steel, die één- of tweehandig gebruikt wordt en gewoonlijk een gewicht heeft tussen de 0,5 en 1,5 kg. De lengte varieert van 25 tot 40 cm. Deze is zeer geschikt voor vellen, rooien en snoeien. De velbijl is zoals haar naam al aangeeft bedoelt voor het omhakken van bomen. Het betreft een tweehandig gebruikte bijl met een rechte steel. Deze heeft een gewicht tussen de 1,5 en 2,5 kg met een lengte tussen de 50 en 65 cm.

Nog meer soorten

De kloofbijl wijkt af van de andere uitvoeringen doordat deze een zware kop heeft. Voor het kloven is het nodig dat de voorkant van het snijvlak dun is en de achterzijde dik. De gangbare lengtes hiervoor bedragen 40 tot 90 cm. Het is eveneens een tweehandige bijl, die met gewichten variërend van 1,5 kg tot 3,5 kg verkrijgbaar is. De brede uitvoering, handbijl oftewel Zweedse bijl wordt eenhandig gebruikt en dient om rechte stukken te hakken. Deze bestaat in de varianten met rechte en gebogen steel. Het gewicht ligt doorgaans tussen 1,5 en 2 kg. Qua afmeting komt deze voor in de lengtes tussen de 50 en 65 cm. Hij valt meteen op tussen de andere modellen door zijn brede snijvlak. Dan is er nog de houthiep. Dit is een kleine scherpe lichte bijl die bedoelt is voor het hakken van aanmaakhoutjes of het afhakken van takken. Dan zijn er nog de fiskars van Finse makelij meestal met een kunststof steel.

Aandachtspunten bij het werken met bijlen

Hak steeds in een ruimte met voldoende bewegingsruimte en geen obstakels. Zorg altijd voor een degelijk hakblok. Zowel het hakblok als het te hakken hout erop moeten stabiel liggen. Hak bij voorkeur met niemand in de buurt. Niet alleen vanwege het raken met de bijl zelf, maar ook in verband met het losschieten ervan. Gebruik de juiste bijl voor de juiste houtsoort. Beukenhout is harder dan eikenhout bijvoorbeeld. Zorg ook voor voldoende licht en vooral voor een stabiele hakhouding. Het hakken van een boom gebeurt steeds afwisselend van links en rechts om een v-vorm, een wig, in de boom te slaan. Dit gebeurt onder een hoek van 45 graden. Hakken is een kwestie van concentratie, bij tekenen van vermoeidheid meteen stoppen en pauze maken. Een juiste hakhouding voorkomt schouder- en rugklachten. Een bijl moet na het hakken weer in de foedraal, bescherming, geplaatst worden. Door het blad in te smeren met lichte olie wordt roesten van de bijl tegengegaan. Houd dit stuk hakgereedschap op scherp door hem te slijpen. Op die manier is het hakken minder vermoeiend, iets dat na korte tijd niet opvalt maar wel na lange tijd hakken.

De bijl, eenvoudig gereedschap in vele vormen

Technisch gezien is de bijl een simpel stuk gereedschap. De onderdelen zijn overzichtelijk: een steel, veelal van hout en de eigenlijke stalen bijlkop met een dubbelzijdig snijvlak. Ze worden gebruikt om te hakken, te kloven/klieven en te vellen. De bijlkop bestaat zelf ook weer uit meerdere onderdelen, waarvan niet iedereen de juiste benamingen weet. De kopse scherpe voorkant heet “scherp” en de bovenkant van dat scherp noemt men “teen”. De kopse kant loopt schuin af en dat is dan de “snede”. De overgang van de snede naar de “wang” (het grote vlak van het “bijlblad”) heet “welving”. De achterkant van het bijlblad, daar waar de steel in het bijlblad gaat, wordt aangeduid als het bijlhuis. Tot zover de gemeenschappelijk opbouw van alle bijlen. Er zijn ook verschillen.

Uw bijl online kopen

Het assortiment van Allekabels bevat de bijlen die bij uw hak- of kloofklus passen. We hebben een aantal handbijlen voor u geselecteerd die in gewicht variëren van 0,6 kg tot 0,8 kg. Ze hebben stalen of glasvezel bijlkoppen en stelen van hout of rubber. Daarnaast een reeks kloofbijlen. De gewichten liggen daarbij tussen de 1,5 en 4 kg. Ook in de hakbijlen zijn we ruim gesorteerd. De gewichten liggen hier tussen de 1,25 kg en de 2,72 kg. De lengte van deze modellen is doorgaans 90 cm. Tot slot zijn er ook nog velbijlen en gipsbijlen in onze catalogus. Een bijl koopt u online bij Allekabels.