Kabels 
Overige Producten 
Account  

Micro SDXC kaart

Een micro SDXC kaart is het kleinste geheugenkaartje met de grootste opslagcapaciteit. Dit kaartje wordt veel gebruikt in moderne foto- en videocamera’s. De snelheid van een micro SDXC kaart wordt aangegeven in de maximaal te halen lees- en schrijfsnelheid in MB/s. Nieuwe micro SDXC kaart kopen? Kijk dan eerst welke capaciteit en snelheidsklassen uw camera ondersteunt. Maakt u video? Dan is de minimale streaming snelheidsklasse belangrijk. De minimale gegarandeerde snelheid wordt aangegeven in UHS klasse (U) of video speed klasse (V). Lees meer

Wanneer gaat u een micro SDXC kaart gebruiken?

Een micro SDXC kaart is een modern opslagkaartje dat verkrijgbaar is met hoge geheugenopslagcapaciteiten. U hebt bij een micro SDXC kaart de keuze uit een opslagcapaciteit van 32 GB tot maximaal 2 terabyte. Dit kaartje is een van de kleinste geheugenkaartjes die op de markt zijn en is daardoor bijzonder populair bij fabrikanten van kleine apparatuur. U vindt een micro SDXC kaart terug in bijvoorbeeld fototoestellen, in videocamera’s en in smartphones. Een micro SDXC kaart is niet groter dan 15 bij 11 millimeter en met 1 millimeter zeer dun. Het kaartje bevat een flash geheugenchip waar de gemaakte foto’s, video en/of data van uw smartphone worden opgeslagen. Het kaartje heeft een aantal vergulde contacten voor het overdragen van de data en om de ingebouwde chip van energie te voorzien. Omdat deze contacten verguld zijn, zijn ze bijzonder duurzaam en gaan lang mee. Dit geldt ook bij vaak insteken en verwijderen van de micro SDXC kaart. Zorg er wel voor dat u de contacten niet of zo min mogelijk met uw vingers aanraakt. De zuren uit de natuurlijke vetten op uw handen kunnen de contacten aantasten of voor een slecht elektrisch contact zorgen.

Micro SDXC card: capaciteit en snelheid

Koopt u een micro SDXC kaart dan is het belangrijk om een kaartje te kopen dat bij de mogelijkheden van uw apparaat past. De functionaliteit van een geheugenkaartje wordt in klassen aangegeven. Op uw apparaat of in de gebruiksaanwijzing van uw apparaat staat aangegeven welke klassen geheugenkaarten uw apparaat ondersteunt. Het is belangrijk om de ondersteunde klassen van uw apparaat te kennen voordat u een geheugenkaart selecteert. De eerste klassen om rekening mee te houden is de capaciteitsklasse. De SDXC (Secure Digitale eXtended Capacity) klasse ondersteunt een opslagcapaciteit van 32 gigabyte tot 2 terabyte. Een geheugenkaartje van deze klasse is te herkennen aan de opdruk XC waarbij de X een verlengde linkerpoot heeft. Let u niet op welke klasse uw apparaat ondersteunt, dan loopt u het risico dat - zodra u het kaartje in uw apparaat steekt - u een foutmelding krijgt. Het apparaat is dan niet geschikt voor de opslagklasse van het kaartje. Veel nieuwe apparaten zijn compatibel met XC. Als u een kaartje zoekt met hoge opslagcapaciteit en uw apparaat heeft een micro SD slot, dan zit u met een micro SDXC kaart vrijwel altijd goed.

Snelheid van een geheugenkaartje

Naast opslagcapaciteit is de lees- en schrijfsnelheid van een geheugenkaartje belangrijk. Hoe sneller de schrijfsnelheid van een kaartje is, hoe sneller een fototoestel een foto op het kaartje kan wegschrijven en weer gereed is voor het maken van een volgende foto. Dit is vooral belangrijk als uw camera foto’s maakt in hoge resoluties of als u foto’s in het RAW formaat maakt. Bij het maken van video is de schrijfsnelheid nog belangrijker. Tijdens het maken van een video wordt er een continue stream van data op het geheugenkaartje weggeschreven. De micro SDXC kaart moet deze snelheid bij kunnen houden, zodat er geen data verloren gaan. Hoe hoger de resolutie van de video, hoe hoger de data rate van de videostream en dus hoe hoger de minimale schrijfsnelheid van het kaartje moet zijn. Er zijn meerdere systemen om de snelheid van een micro SDXC kaart aan te geven. Bij het eenvoudigste systeem wordt de snelheid aangegeven met twee getallen. De maximale lees- en schrijfsnelheid van de kaart, zoals een SanDisk micro SDXC, wordt aangegeven in megabyte per seconde (MB/s). Bedenk dat dit de maximale snelheid is onder ideale omstandigheden.

Wat geeft de UHS aanduiding aan?

UHS staat voor Ultra High Speed en is een moderne klasseaanduiding. Het eerste deel geeft de bussnelheid van de micro SDXC kaart aan. De snelheid wordt aangegeven in Romeinse cijfers en heeft drie verschillende klassen, I, II en III. De bus is het deel van de micro SDXC kaart dat de verbinding tussen de geheugenchip en de camera verzorgt. UHS I geeft aan dat u met een standaard micro SDXC kaart te maken hebt. Dit kaartje bevat één rij aansluitcontacten. UHS II en UHS III hebben beiden een extra rij contacten waardoor de micro SDXC kaart extra snel data kan ontvangen van uw camera. Een micro SDXC kaart UHS II en III kaartje kan in elke camera gebruikt worden, maar uw camera kan alleen maar gebruikmaken van de extra snelle UHS II of III bus als de camera aan de UHS II of III norm voldoet. De werkelijke snelheid van een micro SDXC kaart wordt aangegeven met de aanduiding U. U1 betekent een minimale snelheid van 10 MB/s en U3 minimaal 30 MB/s. Voor video wordt de letter V gebruikt, met daarachter de minimale snelheid in MB/s.

Micro SD kaart

Klantenservice & Informatie