Overige Producten 
Kabels 
Account  

RC Auto en boot

De RC auto

Reeds midden jaren zestig werden radiografisch bestuurbare auto’s gemaakt. Maar de opmars is allang en breed overgegaan in een vanzelfsprekende aanwezigheid van deze kleine stoere racers op de weg. Via een stuurconsole kan men de bestuurbare auto/RC auto laten rijden of besturen. Om dat mogelijk te maken zit er in de RC auto een ontvanger verwerkt die de radiosignalen van de stuurconsole, de zender, ontvangt. Daarnaast zit er in de bestuurbare auto/RC auto een servomechanisme die het van de ontvanger verkregen stuursignaal omzet in mechanische bewegingen. Een dergelijke servo bestaat uit een mini-elektromotor, een regelbare weerstand oftewel potmeter en een besturingsmodule met regelektronica erin. Maar dan zijn we er nog niet, want de RC auto laat zich weliswaar besturen en mechanisch bewegen, maar we willen de RC auto ook nog laten rijden. Net als bij conventionele auto’s is daar een energiebron voor nodig. Dat kan elektriciteit of brandstof zijn. Racers is de juiste benaming voor deze mini-flitsers op de weg, want ze kunnen maar liefst een snelheid van 100 km/h halen! Daarmee is het eerder “speelgoed” voor volwassenen! Niet alleen geschikt voor recreatief plezier, maar ook voor wedstrijden via de Nederlandse Organisatie Model Auto Clubs, oftewel NOMAC, die heuse Grand Prixs organiseert.

Verschillen elektrisch aangedreven en brandstof bestuurde modelauto’s

Er zijn technische verschillen tussen de beide energiebronnen, maar ook smaakafhankelijke. Elektrische RC auto’s zijn net als hun grote tegenhangers “schone” auto’s en produceren vanwege de elektromotor weinig geluid. Dit kan een voordeel zijn, maar mist natuurlijk anderzijds weer de charme van een echte racer. Geruisloze racer is ook een racer van niks, toch? Wel heeft het weer het voordeel dat er op overdekte circuits mee gereden kan worden, omdat er geen uitstoot van rook is. Bovendien zijn elektrisch aangedreven RC auto’s goedkoper dan die met een brandstofmotor en ze versnellen, accelereren, ook nog eens beter. Helaas hebben elektrische RC auto’s hetzelfde probleem als alle apparatuur die op accu’s werkt: accu’s zijn duur, je hebt een oplader nodig en de levensduur van een accu valt vaak tegen. De brandstofvarianten hebben dit probleem niet, maar daarvoor hun eigen nukken. Ook al hebben ze het realistische race geluid en zij ze makkelijk op te voeren, wat hun populariteit ook verklaart, toch; is de brandstof duur, produceren ze veel lawaai, hebben ze een kleine tank, produceren ze rookoverlast en is de brandstof maar beperkt houdbaar. Voor non-techneuten is de elektrische variant aan te bevelen, want bij de brandstofmodellen moet nog afgesteld worden. Brandstof motoren gaan bovendien minder lang mee dan elektromotoren.

Het draadloze rijden

We hebben al het draadloze betalen, draadloze telefoneren, draadloos computeren, en drones zijn ook al vanzelfsprekend. Dan is het niet meer dan logisch dat ook motorvoertuigen en -vaartuigen draadloos zijn. Inmiddels zijn er al tal van modelvoer- en vaartuigen die bestuurd worden via radiofrequente signalen in de gangbare 2,4 GHz frequentieband, waarop ook de andere voornoemde draadloze systemen werken. Zo zijn er tegenwoordig de algemeen bekende RC helikopters, RC vliegtuigen, maar ook op het water komen we de RC boot, RC zeilboot en RC hovercraft tegen. Op de weg is er ruimte voor de RC trucks, RC tanks en natuurlijk de RC auto op afstandsbediening, de RC auto/bestuurbare auto. De radiografische besturing vormt daarbij de kern. In het Engels heet dit radio control, daarom ook de aanduiding RC auto. Deze radiografische besturingen werken met meerdere kanalen, via elk kanaal is weer een ander onderdeel of functie te besturen. In de draadloze wereld hebben we vaak te maken met door de verschillende apparaten veroorzaakte wederzijdse storingen, interferentie, waarvoor dan hulpmiddelen zijn of waartegen dan technische bescherming geboden wordt. Dat is niet nodig bij de auto’s op afstandsbediening, omdat de besturingsconsole en ontvanger van een bestuurbare auto/RC auto een unieke directe koppeling kennen.

Om even op te letten

Naast dit technisch verhaal is er, geloof het of niet, ook een verzekeringskant. Er zijn reeds zware ongelukken gebeurd met RC auto’s en andere RC voertuigen. Door knullige zelfbouw of met kinderen, maar ook door mankementen aan het model of storing in de besturing. Precies zoals in de wereld van de grote voertuigen. Het hoeft u echter niet af te houden van het stoeien met een RC auto/bestuurbare auto. Maar het is wel goed om er even bij stil te staan. U kunt immers zo met een RC auto op afstandsbediening tegen eigendommen van anderen aan knallen. Temeer daar je in Nederland met een RC auto in de bebouwde kom mag rijden. Er zijn WA verzekeringen die een voorwaarde stellen aan de maximum snelheid van een op afstand bestuurbare auto, wil die nog verzekerd kunnen worden. Bij verzekeraars wordt er nog verschil gemaakt tussen die welke een RC auto op afstandsbediening, RC auto, als een stuk speelgoed zien en die welke ze als motorrijtuig opvatten. Hoe dan ook, als gebruiker van een radiografisch bestuurbare auto dient u zelf altijd risicovol stuurgedrag en riskante omgevingen te vermijden. Om dit financiële risico te spreiden is het een goed idee om lid te worden van een club of vereniging. Gezellig en biedt voordelen.

Vet, vetter, vetst

Een vette bestuurbare auto/RC auto kunt u al voor enkele tientjes krijgen, maar zeker bij de duurdere modellen is het “vet”-gehalte erg hoog! Coole monster trucks met sterke motor zodat u niet alleen maar over saaie vlakke wegen hoeft te rijden, het bos in ermee! Snelheden tot 40-50 km/h zijn met speels gemak mogelijk en een reikwijdte van maar liefst 100 meter. Dankzij de Li-ion accu’s kunt u ongeveer 15 minuten aan één stuk rijden. Altijd handig om ook reserve opgeladen accu’s bij de hand te hebben voor nog meer plezier. Het mooiste is het daarom ook om deze hobby met anderen te beoefenen. Als uw accu leeg is kunt nog altijd van de anderen genieten en sowieso tips, nieuws en trucs uitwisselen. Wij zorgen er wel voor dat u geen gebrek heeft aan materiaal, want zeg nou zelf eens, zou u niet ook graag een keer die megavette BMW iVision Concept uit ons assortiment willen besturen? Voor de prijs hoeft u het niet te laten! Voor mini-freaks hebben we de Mini Cooper S Countryman en voor echte ruwe kerels natuurlijk de ruige monster cars. Ook buggy’s en pickups staan op uw te wachten! Take a ride!

De RC boot

Naast auto’s op afstandsbediening/RC auto’s zijn er ook RC boten. Ze zijn er in alle soorten en maten. River jets, catamarans, speedboten, kotters, brandweerblusboot, reddingsboot, maar ook militaire RC boten/marineschepen als torpedojagers, de legendarische Bismarck, marine kruisers, onderzeeërs, vliegdekschepen. Verzin het maar en het is er zo ongeveer. Er zijn overeenkomsten tussen RC boten en bestuurbare auto’s/RC auto’s op afstandsbediening. Ook RC boten maken gebruik van elektromotoren en brandstofmotoren. De snelheden lopen op tot pakweg 75 km/h. Opvallend is dat bij boten de brushless motoren, oftewel motoren zonder koolborstels, erg in zwang zijn. Deze gaan namelijk langer mee. Wat ook opvalt, is dat de wetgever achterblijft met betrekking tot het geordend gebruik van RC boten op het water. Gezond verstand is hier het belangrijkste devies. RC boten zijn net zo populair als RC auto’s en drones. Net als voor bestuurbare auto’s/RC auto’s zijn er ook clubs of verenigingen voor RC boten, waar de ware RC boot-freaks elkaar op de hoogte houden van alle weetjes, trucs en nieuws op RC boten gebied. Sail along was gisteren, tegenwoordig is het let’s speed up!

Uw bestuurbare auto/RC auto online kopen

Een bestuurbare auto/RC auto koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over bestuurbare auto’s/RC auto’s of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie