Een thermostaat stuurt centraal of decentraal de verwarming aan, zodat een gebouw of vertrek op elk gewenst moment de gewenste temperatuur krijgt en behoudt. Van oudsher is een eenvoudige thermostaat elektromechanisch en werkt via een schakelaar die reageert op uitzettend bimetaal of zelfs kwik. Tegenwoordig zijn de meeste thermostaten echter volledig elektronisch en vaak draadloos. Ze zijn voorzien van een tijdmechanisme en soms een andere detectiemethode om bijvoorbeeld waar te nemen of personen de ruimte verlaten hebben. Na een vooraf ingestelde periode wordt het systeem vervolgens op een lagere temperatuur gebracht. Een doorontwikkeling is de elektronische thermostaatkraan met ingebouwde klok. Alle techniek achter dit soort systemen is gericht op 2 elementen: optimaal gebruiksgemak en vooral energiebesparing.
Een draadloze thermostaat is vrijwel altijd programmeerbaar en heeft de nodige handige functies aan boord. In het algemeen maakt de thermostaat gebruik van anticipatie. Het apparaat schakelt dan al in of uit voordat de ingestelde temperatuur daadwerkelijk wordt bereikt. Dit wordt gedaan om al te grote schommelingen in de ruimtetemperatuur te voorkomen. Ook kost het tijd om de installatie en de ruimte telkens weer op te warmen. Verder zijn er met de meeste draadloze thermostaten verschillende temperatuurzones in een gebouw te creëren. Om elke zone haar eigen programma te geven grijpt de thermostaat in op de thermostatische radiatorafsluiters. Deze zijn voorzien van een eigen programma of worden draadloos aangestuurd. Dat kan behoorlijk slim gebeuren: bij groepen die een lage temperatuur nodig hebben wordt bijvoorbeeld het water gemengd met het water dat retour komt uit de cv-groep. Verder zijn er handige functies zoals vakantieregeling en internetfuncties op sommige modellen draadloze thermostaat. Ten slotte zijn er ook modellen die een afgedekte instelling hebben, bijvoorbeeld voor kinderkamers.
Soms is de afstand tussen (verwarmings)ruimte en thermostaat bepalend voor de keuze van uw soort thermostaat. Als u kiest voor een draadloze thermostaat, is het belangrijk om te weten hoe ver de zender en de ontvanger van elkaar verwijderd zijn. Het bereik van enkele systemen is beperkt tot 20-30 meter. Als u een grotere afstand moet overbruggen, zijn er ook modellen met tot wel 100 meter bereik. Verder kan het van belang zijn welke frequentie uw systeem gebruikt. Allekabels heeft systemen die werken op 868 MHz en draadloze thermostaten die werken op 433 MHz. Een enkele draadloze thermostaat heeft een 2-draads energievoorziening. De meeste modellen werken echter via batterijen. Een batterijvoeding heeft als voordeel dat u geen extra kabels hoeft te trekken. Wel moet u er rekening mee houden dat batterijen niet het eeuwige leven hebben. U zult de batterijen dus met regelmaat dienen te vervangen. Dat probleem hebt u met een vaste voeding natuurlijk niet.
Wij hebben alle gerenommeerde merken draadloze thermostaat in ons assortiment. Zo vindt u bij ons de populaire Honeywell draadloze thermostaat. Daarnaast hebben wij een breed assortiment aan draadloze thermostaten van andere merken. Bijvoorbeeld heeft Allekabels een draadloze thermostaat Vaillant, Delta Dore, Watts, Danfoss en Uponor. Aan u naar welke techniek, misschien zelfs soort design of een combinatie van beide elementen uw voorkeur uitgaat bij de keuze van uw draadloze thermostaat.