Overige Producten 
Kabels 
Account  

Geluidskaart

Geluidskaart kiezen en inbouwen

Veel computers beschikken over een op het moederbord ingebouwde geluidsoptie. Hiermee is het mogelijk om stereogeluid weer te geven. Stelt u hogere eisen aan de kwaliteit van de audioweergave of wilt u surround sound via meerdere speakers kunnen weergeven? Dan heeft u een geluidskaart nodig die het geluid op een hoge kwaliteit en naar keuze in stereo of surround sound kan weergeven. Om een interne geluidskaart te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat uw computer over een vrij uitbreidingsslot beschikt. Heeft u een conventioneel PCI slot vrij, bestel dan een conventionele PCI kaart. Heeft u een vrij PCI Express (PCIe) slot, bestel dan een PCIe geluidskaart. Heeft u een moederbord met zowel een vrij conventioneel PCI slot als een PCI Express slot, dan verdient het gebruik van het PCI Express slot de voorkeur omdat u hierin een moderne geluidskaart met een hoge audiokwaliteit kan installeren. Voor het inbouwen van uw nieuwe geluidskaart moet u de kast van uw pc openen. Het is voor uw veiligheid belangrijk om de pc eerst uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te trekken. Het is vaak ook handig om alle andere kabels van de pc los te koppelen.

Wat is het verschil tussen PCI en PCIe?

Voordat u een geluidskaart bestelt, is het belangrijk dat u weet of u een conventionele PCI kaart of een PCI Express (PCIe) kaart nodig heeft. PCI Express is de moderne opvolger van het oudere PCI dat sinds de introductie van PCI Express vaak aangeduid wordt met conventioneel PCI. Conventioneel PCI werd in 1992 geïntroduceerd en is tot het begin van deze eeuw de meest gebruikte norm voor pc uitbreidingskaarten geweest. De dataoverdracht via de conventionele PCI bus verloopt parallel. In 2003 is de PCI Express bus geïntroduceerd. De PCIe bus is een stuk sneller dan de conventionele PCI bus en heeft een aantal andere voordelen waaronder een betere foutdetectie. Daarnaast is de PCIe bus native hot-swappable, wat inhoudt dat u zonder problemen een uitbreidingskaart kunt insteken of verwijderen zonder dat u uw pc hoeft uit te schakelen en opnieuw moet opstarten. De dataoverdracht via de PCI Express bus verloopt serieel. Uitbreidingskaarten zijn onderling niet uitwisselbaar, waardoor het belangrijk is om te weten of een vrij slot op uw moederbord een conventioneel PCI of een PCI Express slot is.

Geluidskaart aansluiten

Een moderne geluidskaart heeft meerdere analoge en digitale aansluitingen. Voor de analoge in- en uitgangen worden 3,5 stereo jackaansluitingen gebruikt. De jacks zijn vrijwel altijd kleurgecodeerd volgens een internationaal afgesproken systeem. De groene jack is de uitgang voor het stereosignaal als de kaart in stereomodus wordt gebruikt. Wordt de kaart in 5.1 surround sound modus gebruikt, dan wordt de groene jackaansluiting voor de linker en rechter frontspeakers gebruikt. De oranje jackaansluiting wordt in de 5.1 surround sound modus gebruikt voor de middenspeaker en low frequency effectkanaal waar de subwoofer op wordt aangesloten. De zwarte jackaansluiting wordt in de 5.1 surround sound modus gebruikt voor de twee achterluidsprekers. Analoge uitgangen zijn ideaal voor het aansluiten van versterkte boxen, ook wel powered speakers genoemd. Deze boxen hebben ingebouwde versterkers die het uitgangssignaal van een geluidskaart versterken zodat het direct door de speaker met voldoende volume kan worden weergeven. Afhankelijk van het type heeft een geluidskaart een of meerdere 3,5 mm ingangen. Een mono microfooningang die een elektretmicrofoon van de nodige voedingsspanning kan voorzien, heeft een roze jackaansluiting. Een analoge stereo line ingang heeft een blauwe jackaansluiting.

Extra opties

Zoekt u een geluidskaart met optische digitale in- en uitgangen, die hebben wij ook in ons assortiment. Een digitale uitgang is ideaal om uw geluidskaart op uw audio receiver van uw sound system aan te sluiten. Een digitaal signaal bevat de informatie van het volledige stereo- of surround sound signaal, dus u heeft maar één optische kabel nodig om de digitale uitgang van uw kaart aan te sluiten op uw surround receiver. Wilt u van deze optie gebruikmaken, dan kunt u bij ons ook de passende toslink kabel van voldoende lengte bestellen. Een digitale optische ingang kan gebruikt worden om met uw computer een stereo of een 5.1 surround sound signaal op te nemen of te verwerken. Bij het gebruik van powered speakers is het bij het weergeven van 5.1 surround sound bijzonder handig als u over een centrale volumeregelaar beschikt. Hebben uw boxen zelf geen centrale volumeregelaar, dan is het de moeite waard om voor een geluidskaart met een bijgeleverde externe volumeregelaar te kiezen. U sluit de volumeregelaar rechtstreeks op uw geluidskaart aan en kunt met de regelaar het volume van alle boxen letterlijk in een handomdraai centraal regelen.