Kabels 
Overige Producten 
Account  

Externe harde schijf

Waarom een externe harde schijf?

Met een externe harde schijf kunt op bijzonder eenvoudige wijze de opslagcapaciteit van uw pc of laptop uitbreiden. Dit is handig als u een grote foto- of filmcollectie heeft die niet meer op de interne opslag van uw computer past. Een externe harde schijf is ook bijzonder handig voor het maken van een backup of reservekopie van de gegevens die u op uw computer heeft opgeslagen. U kunt een externe harde schijf ook gebruiken om gegevens van de ene locatie naar de andere mee te nemen, zonder dat u een zware laptop hoeft te dragen. U kunt de externe harde schijf via een USB kabel aansluiten op een vrije USB aansluiting van uw pc of laptop. Bij een 2,5 inch externe harde schijf heeft u geen aparte voeding nodig. De externe harde schijf wordt via de USB kabel van voedingsspanning voorzien. U kunt de externe harde schijf inpluggen en deze start meteen op. Nadat de externe harde schijf opstart, wordt deze door uw pc of laptop automatisch herkend. Gebruikt u Windows dan kunt u meteen bestanden op de disk zetten. Gebruikt u MacOS of Linux dan moet u de drive voor gebruik formatteren.

Wat is een HDD Hard Disk Drive?

Een HDD of Hard Disk Drive is een “klassieke” harddisk met één of meerdere draaiende schijven en bewegende koppen. De disk is gemaakt van magnetisch materiaal en draait met een hoog toerental continue rond. De koppen bestaan uit een miniatuurspoeltje en een magnetische juk met een kleine luchtspleet. Door een stroompje door deze spoel te sturen, ontstaat er een magnetisch veld waarmee het magnetisch materiaal van de disk lokaal permanent gemagnetiseerd wordt. Draait er een gemagnetiseerd gebiedje onder de luchtspleet van de kop door, dan wordt er een kleine spanning in het spoeltje van de kop opgewekt. Door de schrijfstroom door de spoel van de kop steeds om te polen kunnen er enen en nullen op het magnetische materiaal geschreven worden. Deze magnetische enen en nullen kunnen door dezelfde kop weer uitgelezen worden door geen stroom door het spoeltje te sturen maar met elektronica de geïnduceerde spanning te meten. De kop is op een arm gemonteerd die van buiten naar binnen beweegt. Op deze manier wordt de drive in verschillende concentrische cirkels ingedeeld die weer onderverdeeld zijn in verschillende sectoren.

Wat is een SSD Solide State Drive?

De tegenhanger van de HDD is de SSD, de Solide State Drive of flash drive. Deze is zo geconstrueerd dat deze dezelfde afmetingen en aansluitingen heeft als een HDD. Hierdoor kan het zonder problemen op de plaats van een HDD worden gemonteerd. Het grote onderscheid ten opzichte van een gewone harddisk zit hem in de interne opbouw. Een SSD is niet voorzien van een snel ronddraaiende drive en van bewegende koppen. Veel moderne SSD’s zijn opgebouwd uit de 3D TLC NAND Flash chips. Data die in een NAND Flash chip opgeslagen is blijft ook bewaard als de chip geen voedingsspanning krijgen. Hierdoor heeft een SSD dezelfde eigenschappen als een HDD. De gegevens blijven ook bewaard als de pc niet op het lichtnet is aangesloten of de accu van uw laptop leeg is. Een SSD heeft een aantal belangrijke voor- en nadelen boven de traditionele HDD. Zo heeft deze een veel hogere lees en schrijfsnelheid. Een SSD is stootvast waardoor uw laptop veel beter tegen stoten kan. Er zijn ook nadelen. Per GB opslag is een SSD duurder dan zijn voorganger. De gebruikte opslagcellen hebben een beperkte levensduur.

Verschil tussen HDD en SSD externe harde schijf

De techniek van de HDD bestaat al veel langer dan de techniek van de SSD. Hierdoor is de techniek van HDD veel verder ontwikkeld. Dit is zowel in de lagere prijs als in de hogere opslagcapaciteit terug te zien. HDD’s zijn in een hogere capaciteit te koop dan SSD’s. Een SSD van dezelfde capaciteit is duurder dan een HDD. Toch is het aantrekkelijk om de koop van een SSD te overwegen omdat deze vele malen sneller is. Uw pc of laptop kan hierdoor sneller gegevens van en naar disk lezen en schrijven, waardoor de totale performance van uw computer toeneemt. Dit effect is zelfs bij de wat oudere pc’s en laptops goed te merken. Door de oude langzame HDD te vervangen door een moderne SSD geeft u uw pc of laptop eenvoudig en goedkoop een snelheidsboost. Een SSD verbruikt minder energie dan een HDD. De hogere snelheid en het lagere energieverbruik zijn bij het opzetten van een server of een serverpark welkome eigenschappen. Door de hogere snelheid zijn er vaak minder servers nodig voor dezelfde prestaties, waarmee de hogere prijs van SSD’s gecompenseerd wordt.