Overige Producten 
Kabels 
Account  

Gasmelder

Waarom een gasmelder kopen?

Bij het gebruik van brandbaar gas zoals aardgas, flessengas en biogas is het raadzaam om een gasmelder te kopen en die op de juiste plaats te monteren. Hierdoor verhoogt u niet alleen u persoonlijke veiligheid, maar ook die van uw familie en gasten. Heeft u een camper, boot of caravan waar u flessengas gebruikt, dan is het aan te bevelen om voor de ruimtes waar flessengas gebruikt ervoor te zorgen dat u bij gevaar gewaarschuwd wordt. Er zijn twee soorten. De eerste werkt via een adapter op het lichtnet of kan op het 12 volt boordnet van bijvoorbeeld een boot aangesloten worden. De gasmelder op batterijen werkt op een 9 volt blokbatterij. Het type dat op netspanning of op een externe 12 volt voeding werkt, heeft het voordeel dat deze altijd werkt en u nooit een batterij hoeft te verwisselen. Bij dit type is het wel belangrijk dat deze permanent op het lichtnet of 12 volt boordnet aangesloten moet zijn. Het type met batterij heeft het voordeel dat ze overal gemakkelijk te plaatsen zijn, dus ook op plaatsen waar geen stopcontact of zelfs helemaal geen elektriciteit aanwezig is. Een batterij gaat weliswaar vele maanden mee, de gasmelder geeft toch een low battery melding.

Plaatsing van de melder

De juiste plaatsing van een gasmelder is belangrijk om bij een lekkage een vroegtijdige melding te krijgen. Wat de juiste plaats is, hangt af van het soort gas. Aardgas dat voor 80% uit methaan bestaat, is lichter dan lucht. Dit geldt ook voor biogas. Het stijgt dus op en zal zich gemakkelijk met de lucht in een ruimte vermengen. Een vuistregel is om een gasmelder bij gebruik van aardgas en biogas maximaal 30 centimeter onder het plafond te plaatsen. Verder ook maximaal 4 meter verwijderd van de plaats waar gas gebruikt wordt en waar mogelijke lekkages kunnen ontstaan. Flessengas bestaat uit butaan, propaan of een combinatie van deze twee. Butaan en propaan zijn zwaarder dan lucht. Daardoor zal bij lekkage het gas uit een gasfles juist naar de bodem zakken. Een vuistregel hier is om een gasmelder bij gebruik van flessengas, maximaal 30 centimeter boven de bodem van een ruimte te plaatsen. In kleine ruimtes geldt dat u de melder in de omgeving plaatst waar flessengas gebruikt wordt en in grote ruimtes maximaal 4 meter van het punt waar lekkages kunnen ontstaan. Online zijn alle regels en voorschriften te vinden rond het werken met gassen en gasmelders.

Welke soorten gas detecteert een gasmelder?

Een gasmelder detecteert verschillende soorten gas. Dit zijn aardgas, methaan, propaan en butaan. Aardgas kennen we allemaal. In veel huishoudens in Nederland koken en verwarmen we nog steeds ons huis op aardgas. Aardgas is van nature een reukloos gas. Om lekkages vroegtijdig te kunnen ruiken, wordt door de aardgasleverancier een specifieke geur aan aardgas toegevoegd. We hebben allemaal deze geur wel eens geroken wanneer we de kraan van het gasstel opendraaiden en het aansteken van de vlam niet lukte. Ruikt u deze geur, dan weet u meteen “Hé aardgas, er is iets mis” en kunt u voordat de situatie gevaarlijk wordt maatregelen nemen door bijvoorbeeld de gaskraan dicht te draaien. Heeft u een slechte of helemaal geen reukzin, dan loopt u kans om de specifieke aardgaslucht niet te ruiken als er een lek is of als een vlam niet goed ontstoken is. Dit kan tot gevaarlijke situaties in huis leiden. U kunt dit voorkomen door een gasmelder aan te schaffen en deze in de keuken op te hangen. Slaat de melder alarm, dan weet u dat er iets mis is en kunt u meteen maatregelen nemen door de gaskraan dicht te draaien. Ons Nederlandse aardgas bestaat voor circa 80% uit methaangas.

Andere soorten gas

Biogas bestaat ook voor een groot deel uit methaangas. Bij een biogasinstallatie wordt er geen geurstof aan het gas toegevoegd. Een lekkage kunt u dus niet ruiken. Daarom is het belangrijk om bij gebruik van biogas altijd een goede gasmelder aan te schaffen. U wordt dan bij lekkage vroegtijdig gealarmeerd. U kunt dan onmiddellijk maatregelen nemen, zoals het dicht draaien van de biogastoevoer. Zo voorkomt u een gevaarlijke ophoping van biogas. Biogas kan samen met lucht een explosief mengsel vormen. Butaan en propaan zijn twee gassen die vaak als flessengas worden toegepast. Flessengas is nog steeds populair voor gebruik in caravan, kamper en boot. Helaas onderschatten veel mensen de gevaren en risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van flessengas. Omdat butaan en propaan zwaarder zijn dan lucht, zal flessengas bij een lekkage altijd naar het laagste punt in de ruimte stromen. Hierdoor kan er in een boot, caravan of kamper op de bodem een gasophoping opstaan. Door een gasmelder op een laag punt in de ruimte te installeren krijgt u bij een lekkage een vroegtijdige waarschuwing en kunt u de hoofdkraan op de glasfles dichtdraaien zodat u een gevaarlijke situatie voorkomt!