Overige Producten 
Kabels 
Account  

Kluis


De kluis en de geldcassette

Het klinkt een beetje als the bold en the beautiful: de kluis is robuust en sterk en de geldcassette oftewel het geldkistje eerder sierlijk. Dat is dan ook meteen iets om voor ogen te houden. Echte waardevolle spullen, of nu van materiële of emotionele aard, horen toch zeker in een kluis thuis. Geldcassettes worden vooral door de ‘kleine’ zakenmensen gebruikt onderweg, denk aan markten, braderieën e.d. Maar ook verenigingen bijvoorbeeld bij de entree van een georganiseerde activiteit. Ze zijn over het algemeen vrij eenvoudig gehouden, zonder veel poespas. Normaliter bezitten ze een laadje met (papier)geldvakjes of een muntbakje, waarin het muntgeld rechtopstaand kan worden bewaard. We hebben zelfs een geldcassette in de vorm van een koffer in ons assortiment. De sloten zijn doorgaans standaard cilindersloten met sleutel, maar soms ook cijfersloten. Dit zijn dan doorgaans drie kleine becijferde wieltjes, waaraan u kunt draaien om de juiste codecombinatie te krijgen voor het openen van de geldcassette. U kunt dan ook geen sleutel kwijtraken, handig. Het materiaal is van gehard staal. Het enige verschil tussen de geldcassettes zit eigenlijk vooral in de afmetingen.

De wereld van de kluizen

Natuurlijk is een kluis een eye catcher in een verlaten woning, maar toch blijft het de beste garantie tegen waardevol verlies. Ze zijn er in alle soorten en maten. De meest gangbare in huis- tuin- en keukenomgevingen zijn tegenwoordig toch wel de elektronische modellen, die op batterijen werken. Ze zijn gemakkelijker in te stellen dan de klassieke uitvoeringen met een draaicijferslot. De meest geavanceerde varianten die we in ons assortiment hebben, hebben zelfs een optische sensor voor vingerafdrukherkenning! Voor nog minder dan 300 euro heeft u dan al een kluis waarmee u meerdere vingerafdrukken kunt registreren. Geen sleutels meer nodig en u hoeft geen code meer te onthouden. Niet alleen de inhoud, die bepaald wordt door de grootte van de objecten die u erin wilt bewaren, is bepalend. Eve nzo belangrijk zijn de robuustheid, de hittebestendigheid of brandwerendheid en het gewicht. Robuustheid en gewicht spreekt voor zich, maar over hittebestendigheid en brandwerendheid is nog wel wat te vertellen. Voorweg kan al gezegd worden dat het geenszins betekent dat de objecten in een kluis niet zouden kunnen verbranden of smelten! Hier is eerder sprake van een vertraging totdat het verbrandings- of het smeltingsproces van start gaat.

De brandwerendheid

Dit is een maat voor de tijd die een kluis de brand kan weerstaan. Deze wordt uitgedrukt in een tijd variërend van 30 minuten tot 2 uur oftewel 120 minuten. Brand verplaatst zich afhankelijk van diverse factoren grofweg 1 meter per half uur. Het gaat dus alleen maar erom de tijdspanne totdat de objecten in de kluis beschadigen, te vertragen. Tijd genoeg om de brand te blussen. Hittebestendigheid, vuurbestendigheid en brandweerbaarheid worden in de marketing door elkaar heen gebruikt, maar komen op hetzelfde neer. De clou is dat de temperatuur in de kluis vrijwel constant gehouden wordt, ter indicatie: bijvoorbeeld 175 graden Celsius, terwijl de temperatuur van de brand erbuiten meer dan 1000 graden Celsius bedraagt. Overigens is de temperatuur van 170 graden Celsius zo ongeveer de maximale temperatuur, waarbij kostbaarheden inclusief documenten niet vergaan of beschadigen. Voor data media ligt dat anders, daar geldt een veel lagere maximum temperatuur: 50 graden Celsius. Houdt u er rekening mee dat niet iedere kluis brandwerend is en dat een dergelijke uitvoering geen al te grote inbraakbescherming biedt! Ze zijn relatief gemakkelijk te kraken, zoals ook uit tests van onafhankelijke consumentenorganisaties blijkt. Feitelijk alleen te gebruiken in beveiligde ruimten.

Assortiment

Er zijn inbraak werende kluizen die nauwelijks brandwerend zijn, brandwerende exemplaren die nauwelijks weerstand bieden tegen inbraak en modellen die zowel inbraak- als brandwerend zijn. Deze laatste categorie is ook de duurste. Zoals u ziet, moet vooraf reeds duidelijk bepaald worden waarvoor de kluis gebruikt gaat worden. Bij brandwerende modellen is het daarbij van belang nog rekening te houden met de volgende aanduidingen:
  1. S 60 P: 1 uur brandwerend voor papier,
  2. S 120 P: 2 uur brandwerend voor papier,
  3. S 60 DIS: 1 uur brandwerend voor data,
  4. S120 DIS: 2 uur brandwerend voor data.
De kluis met cijferslot en de elektronische kluis behoren tot het soort dat wij in ons assortiment hebben, maar zelfs ook een model met vingerafdrukherkenning: optimale beveiliging voor een betaalbare prijs! Allekabels heeft naast de gangbare kluizen voor documenten en kostbaarheden ook een exemplaar voor wapens in haar catalogus. Dit type is voor de opslag van wapens wettelijk verplicht en wordt ook door de politie bij u thuis gecontroleerd. Ze moeten verankerd zijn. Dan is er nog de eenvoudigste uitvoering van allen: de sleutelkluis. Handig voor als u thuiszorg heeft, zodat de hulpverlener wel bij de sleutels kan en anderen niet.

Aandachtspunten

Als u een kluis wilt kopen dan stelt u zichzelf diverse vragen. Wat wilt u erin opbergen. De waardeberging oftewel verzekerde waarde, is een maatstaf voor de inbraakwerendheid van een kluis. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de inbraakwerendheid. Wat is de inhoud die u nodig heeft? Er zijn zelfs kluizen om laptops of computers in op te bergen bijvoorbeeld. Koop altijd iets groter, zodat u in de toekomst vooruit kunt. Welke bescherming moet de kluis bieden: brandwerend, inbraakwerend of beide? Bespaar niet op de prijs van een kluis, per slot van rekening wilt u iets beveiligen dat veel waarde voor u heeft. Plaats een kluis op een gemakkelijk bereikbare maar niet opvallende plek. Is de kluis gecertificeerd? Voor brandwering zagen we al de normeringen, die zijn er ook voor inbraakwering:
  1. EN 14450 met Security Level 1 of 2 (S1, S2). Lichte inbraakwerendheid,
  2. EN 1143-1 met Klasse 0 t/m VII. Zware inbraakwerendheid, voor zakelijke doeleinden of hogere waardeberging.
Welk type slot wilt u het liefste? Mechanisch draaicijferslot met code, elektronisch cijferslot met toegangscode of vingerherkenningsslot zonder extra code. Kan de kluis verankerd worden? U kunt zonder boren de kluis ook lijmen aan de vloer.

Uw kluis online kopen

Een kluis koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over kluizen of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.