Overige Producten 
Kabels 
Account  

Oplaadbare D batterijen

De oplaadbare batterij D wordt doorgaans ook wel monocel of grote staafbatterij genoemd. Die laatste typering is doeltreffend, het is namelijk een fors voorwerp. Andere benamingen zijn LR20 en MN1300. Ook al is dit type – zeker in de oplaadbare versie - qua aanschafprijs duurder dan andere uitvoeringen, omgerekend gaat uw portemonnee er toch op vooruit. Voordat u ze aanschaft, is het zinvol om een aantal zaken te weten. Zo is er verschil in capaciteit (uitgedrukt in Mah), we lichten hierna nog andere kenmerken toe. Lees meer

Capaciteit van de oplaadbare batterij D

Veel apparaten gebruiken de kleine AA of AAA uitvoeringen, maar bijvoorbeeld een krachtige zaklamp zoals een Maglite moet vaak van een grote D-batterij worden voorzien. Dat heeft onder meer te maken met capaciteit. Bij elke accu van het D type staat het aantal mAh vermeld. De uitdrukking mAh is een maat voor de capaciteit oftewel de totale elektrische energie die de oplaadbare batterij D kan afgeven. Een klein rekenvoorbeeld: met een voltage van 1,5V en een capaciteit van 1500 mAh kan een lampje van 1,5V bij een stroomsterkte van 1,5A één uur laten branden. Als u daarbij gebruikmaakt van een van onze types oplaadbare batterij D bent u verzekerd van vele uren plezier van één enkel exemplaar. Overigens worden veel soorten in verpakkingen van 2 verkocht, soms zelfs met oplader erbij als een complete set.

Welke laders heb je nodig?

Voor oplaadbare batterijen D heeft u een goede lader nodig. Aangeraden worden “intelligente” laders die automatisch stoppen als de oplaadbare batterij D opgeladen is. Daarna gaan ze over op een laadmodus waarbij het product op een bepaalde maximale capaciteit gehouden wordt. Er zijn ook laders die werken met een vaste laadtijd. Het nadeel hiervan is dat u niet zeker weet of het artikel volledig is opgeladen. Een dure uitvoering biedt dus niet onder alle omstandigheden een garantie en daarom is de juiste oplader dus net zo belangrijk als een goede batterij. Laders die langzaam opladen zijn bovendien beter voor uw batterij. Snelladers kunnen namelijk erg warm worden en dat is niet goed voor een oplaadbare batterij D. Extreme temperaturen ( boven de 40 graden Celsius) zijn niet goed voor deze spullen. Stel ze hier dus niet aan bloot. Doet u dit wel dan kan de accu capaciteit verliezen. Haal ze wanneer ze opgeladen zijn altijd uit de lader. Het continu opladen verkort namelijk de levensduur van een accu zonder dat deze veel gebruikt lijkt te worden, ze kunnen hierdoor ook (te) warm worden.

Gebruik

Vele onderzoeken laten blijken dat een oplaadbare batterij D van een B-merk kwalitatief net zo goed kan zijn als een A-merk. Het voordeel van een B-merk is dat deze vaak 35% goedkoper zijn dan een A-merk. Oplaadbare batterijen D in diverse kwaliteiten en prijsklassen kiest en koopt u gemakkelijk online. Als u meerdere types gebruikt, stop liefst dezelfde soort in een apparaat. Dat voorkomt vergissingen doordat u bijvoorbeeld exemplaren – die er ongeveer hetzelfde uitzien - met verschillende capaciteiten gebruikt. Zorg er ook voor dat u ze niet volledig leeg laat lopen maar op tijd oplaadt. Vroeger bij de NiCd-batterij moest dit volledig ontladen wel nog, dit om een geheugeneffect te voorkomen maar tegenwoordig is dit niet meer nodig. Indien u ze 4 a 5 keer volledig opgeladen hebt, hebben deze vaak pas hun maximale vermogen. Dit geldt ook voor exemplaren die lang niet opgeladen zijn. Let u ook goed op de houdbaarheidsdatum van dit product. Indien deze namelijk niet goed meer is kan dit de kwaliteit en het vermogen beïnvloeden ook al laadt u ze op de juiste wijze. Bovendien kunnen ze gaan lekken, zodat u het apparaat moet reinigen.

Nog enkele handige weetjes voordat u ze koopt

Over het algemeen hebben oplaadbare batterijen D een spanning van 1,2 volt. Oudere apparatuur konden indertijd geen uitvoeringen van 1,2 volt als stroomvoorziening gebruiken. Let daar dus op bij het vervangen van gewone wegwerpbatterijen door oplaadbare varianten. Oplaadbare batterijen D met dit vermogen kunnen ruwweg een apparaat gedurende 1,2 uur van volledige voeding voorzien. Het D type kent echter diverse soorten vermogens, doorgaans 2200, 3000 of 10000mAh en ook daarvan is de duur van de werking afhankelijk. Wanneer ze niet worden gebruikt, kunnen ze bovendien vermogen verliezen. Zijn ze toch niet meer bruikbaar, dan is het belangrijk dat u ze altijd als klein chemisch afval afgeeft. Ze bevatten namelijk schadelijke stoffen die het milieu kunnen verontreinigen. Bewaar ze altijd in een speciale doos. Het beste is om ze te bewaren in een speciale batterijenbewaarbox. Hierdoor voorkomt u dat ze onderling contact maken met de + en – minpool en vroegtijdig leeglopen.

D Batterij

Klantenservice & Informatie