"
Overige Producten 
Kabels 
Account  
Offerte voor Bedrijven

7 polige stekker

7 polige stekker

Wat is het verschil tussen een 13 polige stekker en een 7 polige stekker? De 7 polige stekker voldeed eigenlijk prima voor de stroomvoorziening van zowel aanhangwagen als caravan. Wel waren alle pinnen bezet en was er dus geen ruimte voor uitbreiding. Door het wettelijk verplicht stellen van eerst het mistachterlicht en later ook de achteruitrijlamp op aanhangwagens, was een uitbreiding van de 7 polige stekker noodzakelijk. Dit vooral om ook continu stroom te kunnen leveren, bijvoorbeeld voor een koelkast of binnenverlichting van een caravan. De 13 polige stekker voorzag hierin. Let op: er zijn 3 varianten ontwikkeld: de Jaeger, de Multicon en de Multicon WeSt. Deze zijn onderling niet uitwisselbaar door de verschillende plaatsing van de pinnen en connectoren. Bij de 13 polige verbinding is vermeld welke type het betreft.

Gewone stekker en stekkerdoos

De 7 polige stekker is sinds jaar en dag dezelfde variant. De klassieke 7 polige stekker werd en wordt nog steeds via hetzelfde vaste aansluitschema gekoppeld. U kunt overal op internet het aansluitschema vinden. De 7 polige stekker heeft vrijwel steeds een schroefverbinding en kent meestal een kunststof behuizing die tegen alle weersomstandigheden bestand is. De bijbehorende 7 polige stekkerdoos is verkrijgbaar in een combinatie van kunststof en metaal. Het onderdeel is voorzien van een verende klep die de connector afsluit tegen weersinvloeden wanneer hij niet in gebruik is. Dit laatste is immers vaker wel dan niet het geval bij een caravan en in mindere mate ook bij een aanhangwagen.

7 polige stekker: verloopstekker en combistekker

Niet iedereen heeft al die functies nodig waarin de recente 13 polige aansluiting voorziet. Blijft een en ander binnen het voorgeschreven wettelijk kader, is het ook niet zinvol om uw aanhangwagen, caravan en vervoermiddel zonder meer aan te passen. Om gebruik te kunnen maken van een 7 polige plug aan de ene kant en een 13 polige aansluiting aan de andere kant zijn er daarom verloopstekkers van 7 polig naar 13 polig geïntroduceerd. Een bijzondere variant is de 7/13 polige combinatiestekker, 2 opties dus binnen dezelfde behuizing. Hierbij kunt u telkens kiezen of u de 7 polige stekker of de 13 polige stekker gebruikt.

Pinnen, plaatjes en draden

Voor de volledigheid (en voor de zekerheid) nog wat extra info over de verloopstekkers. Hoewel de 7 polige stekker steeds hetzelfde aansluitschema kent, is dat bij de 13 polige stekker niet per definitie het geval. Of beter: het aansluitschema is weliswaar hetzelfde, maar de connectoren zijn bij een 13 polige stekker niet altijd hetzelfde vormgegeven. Zo zijn er pinnen maar ook plaatjes bij de diverse varianten, waardoor het lijkt alsof het schema wel eens van plaats is verwisseld. Check dus met name bij het bestellen én installeren van een 13 polige connector of u wel de juiste kiest. Dat scheelt tijd en ergernis. Beschadigen kunt u trouwens nauwelijks iets: ze passen wel of ze passen niet. Dat geldt ook voor een 7 polige stekker: daar is er maar 1 van.