Overige Producten 
Kabels 
Account  

Hoofdtelefoon

Geschiedenis hoofdtelefoon - telefooncentrale

Eigenlijk best een gekke naam: hoofdtelefoon. Je kunt er namelijk helemaal niet mee telefoneren. Waarom wordt dit dan wel zo genoemd? Voor dat antwoord gaan we even terug in de tijd. Aan het einde van de 19e eeuw werkten er telefonisten in telefooncentrales. Zij werden gebeld met een uitbelverzoek en hadden vervolgens beide handen nodig om te zorgen dat er verbinding tot stand kwam tussen de beller en diegene die gebeld moest worden. Hierbij stopten zij de juiste stekkers in de juiste contactgaten via een paneel. Toen telefonie een opmars maakte, werd het ook steeds drukker in de centrale. Om te zorgen dat de telefonisten hun werk goed konden blijven doen en hun handen vrij hadden, is de hoofdtelefoon uitgevonden. Via de luchtvaart is de hoofdtelefoon bij de radio terechtgekomen en uiteindelijk ook ontwikkeld zonder microfoon. Nu gebruiken we ze zelfs voor onze draagbare apparatuur.

Waar moet u op letten bij de koop van een hoofdtelefoon?

Een hoofdtelefoon is een persoonlijk bezit. U bent meestal de enige die ervan gebruikmaakt. Om er zo goed en lang mogelijk van te kunnen genieten is het belangrijk om de juiste afweging te maken voor u een model koopt. Zo zijn er hoofdtelefoons bekabeld of draadloos. Draadloos heeft het voordeel dat de kabel niet continu in de weg zit en in het ergste geval in de knoop raakt. Bekabeld heeft daarentegen weer het voordeel dat de geluidskwaliteit altijd optimaal is, omdat u niet afhankelijk bent van een gevoelig draadloos signaal of extra batterijen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende modellen die op of in het oor worden geplaatst. De vorm heeft namelijk invloed op het geluid en de kwaliteit die u wenst te hebben. U kunt de aanschaf zo goedkoop of zo duur maken als u zelf wilt.

Welke soorten zijn er?

Er zijn in principe vier soorten hoofdtelefoons. De ‘over-ear’ draagt u, zoals de naam al zegt, over uw oren. Uw oren zijn met deze hoofdtelefoon volledig afgesloten van de buitenwereld, waardoor u geen bijgeluiden hoort. De ‘on-ear’ draagt u op uw oor. Met deze hoofdtelefoon hoort u meer bijgeluiden van buitenaf, maar deze is wel goedkoper dan het ‘over-ear’-model. Dan is er nog een hoofdtelefoon die u op uw oorschelp legt, meestal gebruikt door sporters. Ze zijn makkelijk op te bergen en redelijk goedkoop, maar deze hoofdtelefoon houdt weinig bijgeluiden tegen. Hierdoor zet men vaker het volume open met als mogelijk gevolg gehoorschade. Ten slotte is er nog de ‘in-ear’-variant (oordopjes). Zoals de naam al zegt stopt u deze in uw oor, in de gehoorgang. Deze variant zit comfortabel en u heeft daarmee nauwelijks last van omgevingsgeluiden. Let dan wel extra goed op als u deelneemt aan het verkeer.

Hoofdtelefoon met microfoon

Zoals vroeger de telefonisten in de telefooncentrale een hoofdtelefoon met microfoon hadden, zijn deze modellen nooit helemaal uit het straatbeeld verdwenen. In callcenters worden ze volop gebruikt, maar ook mensen die thuis werken en telefonisch contact hebben met klanten hebben hier baat bij. En wat dacht u van de hoofdtelefoon die geleverd wordt bij uw smartphone? Als u via uw smartphone muziek luistert en tussendoor een telefoontje binnenkrijgt, kunt u dit gesprek aangaan via de microfoon die verwerkt zit in het snoer. En ook de fanatieke gamer kan niet meer zonder microfoon in zijn koptelefoon, als hij online een computerspel speelt samen met hordes andere mensen verspreid over de hele wereld. Voor de gamer is het dan belangrijk dat hij in contact blijft met zijn medespelers.

Welk model past bij u?

Het formaat van hoofdtelefoons heeft door de jaren heen verschillende transformaties gehad. Het is begonnen met de grote modellen. Dit is natuurlijk logisch, omdat de techniek aan de binnenkant nog niet kleiner gemaakt kon worden in het verleden. Naarmate de tijd verstreek, werden de hoofdtelefoons steeds kleiner totdat ze in de gehoorgang van het oor pasten. Deze formaten waren vooral populair voor onderweg en tijdens het sporten. Tegenwoordig zien we steeds vaker de grotere modellen terugkomen van hoofdtelefoons die op en over het oor worden gezet. Ook deze modellen kunt u vaker spotten bij mensen op de fiets en in de trein. Als u totale afsluiting van de buitenwereld prettig vindt, dan is een grote hoofdtelefoon wellicht een optie voor u. Maar als u muziek wilt luisteren zonder volledig afgesloten te raken, dan zijn oordopjes – waarbij u één oordopje kunt uitlaten – een goede keuze.

Uw hoofdtelefoon online kopen

Een hoofdtelefoon koopt u online bij Allekabels. Bij Allekabels helpen wij u graag verder bij de juiste aankoop. Als wij het product op voorraad hebben en u bestelt voor 22.00 uur, dan heeft u het morgen al in huis! Kies uit onze veilige betaalmogelijkheden of betaal eenvoudig en snel achteraf. Heeft u nog vragen over een hoofdtelefoon of over de bezorging van uw bestelling? Onze klantenservice is tot 21 uur telefonisch bereikbaar. Ook voor schriftelijke vragen zijn wij bereikbaar, zodat u straks precies het juiste product bestelt.

Klantenservice & Informatie