Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Hotelschakelaar

Hotelschakelaar - Opbouwdoos - Klein
Vandaag besteld, dinsdag in huis
€ 6,00

Hotelschakeling en kruisschakeling

De hotelschakeling gebruikt drie wisselschakelaars om maximaal een van de (meestal) twee aangesloten lampen in te kunnen schakelen. Dit wordt toegepast om te voorkomen dat beide lampen (bijvoorbeeld de kamerverlichting en een lamp boven de wastafel) langdurig tegelijkertijd branden en zodoende energie verbruiken. Een kruisschakeling is een iets ander soort schakeling en wordt gebruikt om een lamp of lampengroep vanaf meer dan 2 punten aan en uit te zetten. Het is daarbij dus niet zo dat als de ene lamp brandt, de andere automatisch wordt uitgeschakeld.

Een hotelschakeling aansluiten

Om een hotelschakeling of een andere schakeling te maken, heeft u steeds meerdere wisselschakelaars nodig. Het aantal en soort schakelaar hangt af van de schakeling die u wenst te maken. Daarnaast heeft u verschillende gereedschappen nodig om een en ander thuis of op een andere locatie te monteren, zoals een lasklem en installatiedraad. Voor een mooie afwerking vindt u in ons assortiment verschillende formaten afdekramen.

Of toch een kruisschakeling?

Bij een kruisschakeling worden ook drie schakelaars gebruikt. De derde schakeling is echter geen wisselschakelaar, maar een kruisschakelaar. Deze schakeling is een uitbreiding van een standaard wisselschakeling. Tussen de beide wisselschakelaars zijn één of meerdere kruisschakelaars gemonteerd. De te gebruiken schakelaar dient overigens niet verward te worden met de dubbelpolige schakelaar, deze heeft eveneens vier aansluitingen. Heeft u hierover toch nog vragen, stel ze gerust.

Voor de volledigheid: de standaard wisselschakeling

Met een standaard wisselschakeling zorgt u ervoor dat u precies twee schakelaars kunt gebruiken voor dezelfde lamp of reeks lampen. De ene schakelaar onderbreekt de stroom van de andere schakelaar, zodat de lamp vanuit beide schakelaars kan worden bediend vanaf de andere kant van de gang of de kamer. In tegenstelling tot de kruisschakeling en hotelschakeling heeft u bij een wisselschakeling dus niet drie maar twee standaard schakelaars nodig.