"
Kabels 
Overige Producten 
Account  
Offerte voor Bedrijven

Amperetang

Hoe kies ik de juiste ampèretang?

Een ampèretang wordt ook wel ampèragetang genoemd. Dit handige en vooral ook handzame meetinstrument is in vele uitvoeringen, in diverse kwaliteiten en met of zonder diverse accessoires verkrijgbaar. Eén ding doen echter alle ampèretangen: zij meten stroom, om precies te zijn meet het apparaat zowel gelijkstroom als wisselstroom. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch zit er een addertje onder het gras. Het ligt er namelijk maar aan hoe nauwkeurig de ampèragetang zijn werk doet tijdens het meetproces. Daarom kunt u in ons assortiment selecteren op maximaal toegestane afwijking. Als u bijvoorbeeld kiest voor een moderne ampèretang met maximale afwijking van 1,5% koopt u een behoorlijk nauwkeurige stroomtang. We hebben het dan over waardes van een honderdste van een ampère. Wilt u nog minder afwijking, zult u moeten overwegen om toch een ampèremeter te kopen.

Wisselstroomtang en gelijkstroomtang

Een ampèretang kan zowel wisselstroom als gelijkstroom meten. Bij het meten van wisselstroom wordt het magnetische veld dat door de stroomkring wordt opgewekt, gemeten door een spoel. Met een dergelijke tang kan enkel wisselstroom worden gemeten. Wanneer u een tang zoekt die (daarnaast ook) gelijkstroom kan meten, moet u er rekening mee houden dat deze tang een voeding nodig heeft, bijvoorbeeld door een batterij. Een tang die zowel gelijkstroom als wisselstroom kan meten, is vaak een multimeter die ook nog diverse andere functies aan boord heeft. Met batterijvoeding is het bijvoorbeeld mogelijk om allerlei geheugenfuncties of achtergrondverlichting te gebruiken. Dit zijn behoorlijk geavanceerde apparaten met allerlei digitale functies, die behoorlijk prijzig kunnen uitvallen. We hebben echter ook nauwkeurige amperetangen met een bescheiden prijskaartje van enkele tientjes.

Automatisch of handmatig?

Behalve op nauwkeurigheid kunt u een ampèretang nog op andere kenmerken selecteren. U kunt in principe elke ampèragetang handmatig instellen, een handige extra functie is de automatische instelling. Een versie ampèragetang die daarmee samenhangt, is de ampèretang met dataholdfunctie. Er zijn echter nog meer hulpmiddelen die een uitgebreide ampèragetang meebrengt. Een autopower off functie is inmiddels al bijna standaard. De ampèragetang schakelt zichzelf uit na een bepaalde tijdsspanne. Daarmee bespaart u op de batterijtjes. Verder treft u vaak allerlei signaleringen aan die het meten vergemakkelijken. Zo zijn er ampèragetangen met continuïteitsbuzzer die aangeven wanneer de stroomvoorziening structureel gelijkmatig functioneert. Houd er wel rekening mee dat al deze functies stroom verbruiken, u kunt dus beter meteen reserve batterijen meebestellen.

Extra functies bij amperetangen

Een ampèretang heeft vaak behoorlijk wat extra functies aan boord. Denk aan filtermogelijkheden (laagdoorlaatfilter) en bescherming tegen vochtinwerking (gestandaardiseerd volgens de Europese IP-normering). Met een dergelijke ampèretang kunt u dus in vochtige ruimtes meten, mits u voorzichtig te werk gaat. Ook het ergonomisch design is van belang voor het zo veilig en handig mogelijk werken met amperetangen. Dat geldt evenzeer voor het display. Bijna steeds zijn het goed leesbare LED displays, zijn ze verlicht en is er ook een battery low functie aanwezig, zodat u tijdig de batterijtjes van de ampèragetang kunt verwisselen en altijd verder kunt werken. Verder is een ampèretang niet compleet zonder bescherming tegen overbelasting.

Ampèretang set en accessoires

Behalve een ampèretang heeft u vaak ook andere meetinstrumenten nodig wanneer u aan elektriciteit en bedrading werkt. Er zijn dan ook ampèretang sets in ons assortiment, die naast een ampèretang ook een multimeter herbergen. Over het algemeen zijn het vrij complete sets van ampèretang, multimeter, diverse meetsnoeren, klemmetjes en een handig draagkoffer of draagtasje. Ook diverse afzonderlijke ampèragetangen worden geleverd met een of meer van deze accessoires. Let er overigens wel altijd op of de stroomtang werkt op batterijen (vrijwel altijd), welke batterijen de ampèragetang gebruikt én of deze batterijtjes worden meegeleverd. Zo niet, kunt u via Allekabels uiteraard in een keer online deze batterijtjes meebestellen, inclusief een reservesetje.

Tips voor het werken met de tang

Bij werken met een multimeter zet u de functie op ampèremeter. Belangrijk bij een ampèretang is verder dat u de tang goed calibreert voordat u daadwerkelijk gaat meten. Wanneer er geen stroom door de meter stroomt, moet de meter daadwerkelijk 0 millivolt aangeven. Ook is het van belang dat u de tang goed plaatst, met de plus en de min dus aan de juiste kant, althans als u de spanning wil meten en niet iets anders. Ook moet u, indien er een schakelaar is, de juiste stand selecteren waarmee u wilt meten. Het meten kan met een minder of meer nauwkeurige schaalverdeling, vergelijk het met meten in centimeters of millimeters.